Έχεις πιάσει τον εαυτό σου πολλές φορές να σκέφτεται να αγοράσει μία καινούρια κάμερα, αλλά να δεν είσαι σε θέση -οικονομική κατά κύριο λόγο- να προχωρήσεις σε μία τέτοια αγορά;

Κανένα πρόβλημα! Γιατί θα προσπαθήσω να σε πείσω ότι... δεν χρειάζεσαι να αγοράσεις μία καινούρια μηχανή!

Πριν ξεκινήσω όμως, θα προσπαθήσω να θέσω ένα υπόβαθρο με την άποψη ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε ωθεί τα άτομα στον καταναλωτισμό, αυξάνοντας το πρόβλημα του υπερκαταναλωτισμού, και περνώντας μηνύματα ότι "χρειάζεσαι την καινούρια κάμερα που βγήκε χθες" κι αν δεν την έχεις δεν είσαι καλός φωτογράφος.

Αφού έθεσα λοιπόν το υπόβαθρό μου, πάμε να δούμε έναν έναν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους -πιθανότατα- να μην χρειάζεσαι μία καινούρια μηχανή.

 

1. Δεν περιλαμβάνεται η φαντασία στο πακέτο

Από αυτό πάσχουν οι περισσότεροι φωτογράφοι που "ψάχνονται", από έλλειψη φαντασίας! Δυστυχώς όμως μέσα στο πακέτο δεν περιλαμβάνεται η λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά μονάχα μία καινούρια μηχανή με καινούρια τσιπάκια, καθρέφτες, πλαστικά κλπ. Αν λοιπόν ψάχνεις κάποιο τρόπο να ξεκολλήσεις από ένα "δημιουργικό μπλοκ" ή να προχωρήσεις μπροστά, τότε η αγορά μίας νέας κάμερας δεν είναι η λύση.

 

2. Πολύ αναπτυγμένη τεχνολογία

Οι κάμερες τη σήμερον ημέρα αποτελούν ένα καταπληκτικό τεχνολογικό εργαλείο. Μάλιστα, τα τελευταία μοντέλα είναι τόσο αναπτυγμένα τεχνολογικά που οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να τα κατανοήσουν και να τα αξιοποιήσουν πλήρως. Γι' αυτό είναι καλύτερα να μάθετε να χειρίζεστε στο 100% την τωρινή σας κάμερα πριν αγοράσετε μία καινούρια.

 

3. Διαφορετική αξιοποίηση χρημάτων

Προτού προβείτε στην αγορά μίας καινούριας μηχανής, βάλτε κάτω τα χρήματα και αντιστοιχίστε τα με άλλες σας ανάγκες. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη πιο σημαντική ανάγκη που πληροί το χρηματικό αυτό ποσό; Κάτι πιο σημαντικό από τη φωτογραφία το οποίο θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα;

 

 

4. Μεγαλύτερα αρχεία

Εφόσον κάθε καινούρια κάμερα, ιδιαίτερα οι DSLR, βγαίνει με μεγαλύτερη ανάλυση (δεν είναι κανόνας αυτό βέβαια, αλλά παραμένει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο), αυτομάτως αυτό σημαίνει και μεγαλύτερα αρχεία. Αν ένα RAW αρχείο πριν από 5-6 χρόνια ήταν -μόλις- 25ΜΒ, πλέον μπορεί να φτάσει και πάνω από 100ΜΒ. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε συνεπάγεται και μια αναγκαστική επένδυση σε αποθηκευτικό χώρο.

 

5. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Συχνά, οι φωτογράφοι πριν αγοράσουν μία καινούρια κάμερα διαβάζουν reviews γι' αυτή, βλέπουν σχετικά βίντεο στο YouTube, προκειμένου να σχηματίσουν μια άποψη για την προκείμενη αγορά τους. Το θέμα όμως είναι ότι τις περισσότερες φορές η μηχανή δοκιμάζεται σε ιδανικές συνθήκες, με καλό φως, όμορφα σκηνικά και γενικά σε συνθήκες πιθανότατα πολύ διαφορετικές από αυτές που θα αντιμετωπίσεις εσύ όταν την πάρεις στα χέρια σου. Έτσι, πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σου.

 

6. Αποτελεί απλά ένα εργαλείο

Όπως όταν ένας συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα στυλό για να γράψει ένα βιβλίο, όταν το τελειώσει κανείς δεν τον ρωτάει "με ποιο στυλό έγραψες αυτό το καταπληκτικό βιβλίο;". Αυτό που εννοώ είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό των megapixels, το υλικό της κάμερας, τα καρέ ανά δευτερόλεπτο κλπ. Σημασία έχει αυτός που βρίσκεται πίσω από την κάμερα, και όχι η ίδια η κάμερα.

 

7. Περιττό βάρος

Αγοράζοντας μία καινούρια κάμερα (και πιθανόν μαζί με αυτή να έρθει και καινούριος εξοπλισμός), αυτομάτως σημαίνει περισσότερο βάρος, γιατί λογικά θα κρατήσεις και την παλιά σου ως "δεύτερη" ή για backup λύση αν συμβεί κάτι. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει φωτογράφος που να αγαπάει το βάρος του εξοπλισμού του! Ειδικά όταν πρόκειται να πας διακοπές και δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να πρωτοπάρεις μαζί σου. Παρόλο που εμείς έχουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

 

 

8. Λιγότερος εξοπλισμός σημαίνει μεγαλύτερη πρόοδος

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό σε κάποιον αυτό, όμως πατάει στην ίδια λογική που έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι "ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο"! Ίσα ίσα μάλιστα, όσο πιο περιορισμένα είναι τα μέσα που διαθέτεις, τόσο πιο πολύ βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει για το πώς θα πετύχεις το αποτέλεσμα, οδηγώντας -φυσικά- στην προσωπική σου βελτίωση.

 

9. Η χαρά της αποταμίευσης

Μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά ισχύει. Έχοντας αντισταθεί αρκετές φορές στο να αγοράσω κάτι το οποίο πίστευα ότι χρειαζόμουν, πλέον η αποταμίευση μου δίνει την ίδια χαρά με το να είχα ξοδέψει αυτά τα χρήματα για μία αγορά. Πέρα από αυτό, με έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσω ότι όντως δεν χρειαζόταν να κάνω την αγορά αυτή.

 

10. Επένδυση σε εξοπλισμό

Αν είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε κάποια χρήματα προς τέρψιν της φωτογραφικής σας αγάπης, τουλάχιστον φροντίστε να το κάνετε σε φακούς. Η επένδυση έναν καλό και ακριβό φακό αποτελεί μία πολύ πιο έξυπνη κίνηση από το αγοράσετε ένα καινούριο σώμα και να του κουμπώνετε πάνω μη-ποιοτικούς φακούς.