Μερικές φορές, όταν ένας φωτογράφος σηκώνει την κάμερά του για να φωτογραφήσει έναν άνθρωπο που έχει απέναντί του, μπορεί να υπάρξει μία αμηχανία. Ένας "τοίχος" δημιουργείται ξαφνικά ανάμεσα στον φωτογράφο και το μοντέλο, ο αυθορμητισμός χάνεται και το συναίσθημα στο πρόσωπό του αντικαθιστάται από ένα ψεύτικο χαμόγελο.

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να πεις απλώς ένα "χαμογέλα". Δεν μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να χαμογελάσει με ειλικρίνεια και καθαρότητα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, όλα θα πρέπει να γίνονται με κάποια διεργασία η οποία βασίζεται στην επικοινωνία και τη συζήτηση. Εδώ φαίνεται και η εμπειρία τού φωτογράφου να δημιουργήσει ένα όμορφο και οικείο περιβάλλον. Η μηχανή από μονή της δεν είναι πάντα αρκετή για να βγει ένα όμορφο πορτραίτο. Ο φωτογράφος είναι αυτός που δημιουργεί το συναίσθημα και την εικόνα που επιθυμεί.

Ένα χαμόγελο σίγουρα σπάει την αμηχανία της στιγμής, όταν όμως είναι ψεύτικο μπορεί να καταστρέψει τη λήψη. Γι' αυτό το λόγο ας δούμε στο παρακάτω βίντεο μερικούς τρόπους για ένα γνήσιο, φυσικό χαμόγελο: