νικητές των βραβείων Yannis Behrakis και Athens Photo World για το 2021 ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021. Tα δύο αυτά χρηματικά βραβεία καθιερώθηκαν το 2019, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αποτελεί Μέγα Δωρητή της διοργάνωσης και πραγματοποιήθηκαν φέτος για 3η συνεχή χρονιά.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση σε μαγνητοσκόπηση από το επίσημο κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

 

Ο φωτογράφος του Reuters Darrin Zammit Lupi (Μάλτα) απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis με το έργο του «Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου, και η τελευταία» ακολουθούμενος από τους δύο φιναλίστ Emilio Morenatti (Ισπανία) του Associated Press με το έργο «COVID-19: Απόγνωση και Θάνατος για τους Ηλικιωμένους της Ισπανίας» και τον Jeremy Lempin (Γαλλία) με το έργο «Ο Γιατρός Peyo και ο κύριος Hassen».

 

Darrin Zammit Lupi, Η Rebecca Zammit Lupi, 15χρονη ασθενής με καρκίνο, παίζει ένα παιχνίδι στο iPad της tablet στο δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού, στην in Tal-Qroqq της Μάλτας, 23 Νοεμβρίου 2020.
 

©Emilio Morenatti, Οι ένοικοι του γηροκομείου Icaria στη Βαρκελώνη κοιτούν στο δρόμο από το παράθυρο, 25 Νοεμβρίου 2020

 

Emilio Morenatti, Ο Francisco España, 60, κοιτάζει τη Μεσόγειο θάλασσα από ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι δίπλα στο “Hospital del Mar” στη Βαρκελώνη, 4 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Francisco ασθένησε με κορωνοϊό και πέρασε 52 μέρες στη ΜΕΘ.

 

Emilio Morenatti, Μια γυναίκα κάθεται στο μπαλκόνι της στο κέντρο της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, 7 Μαΐου 2020

 

Jeremy Lempin, O Peyo δείχνει στον Hassen το δωμάτιο στο οποίο θέλει να μπει. Το 15 ετών άλογο Peyo είναι μοναδικό στον κόσμο. Μπορεί να καταλάβει τους όγκους του καρκίνου στους ανθρώπους.

 

Jeremy Lempin «Ο Peyo είναι πολύ σημαντικός, χαιρόμαστε πολύ όταν τον βλέπουμε» μου εκμυστηρεύεται η Amandine, μητέρα του Isac.

 

Jeremy Lempin, Ο Peyo στέκεται φρουρός στην πόρτα του δωματίου του ετοιμοθάνατου Ρόμπερτ

 

Το Βραβείο Athens Photo World κέρδισε ο Δημήτρης Τοσίδης με το θέμα «Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα». Ο δεύτερος φιναλίστ Άγγελος Τζωρτζίνης με το μακροχρόνιο θέμα «Παγιδευμένοι στην Ελλάδα» θα πάρει δώρο από την εταιρία Samsung ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S21 Ultra 5G και ο τρίτος φιναλίστ Πέτρος Γιαννακούρης (Associated Press) με το έργο του «Μόρια, Το Τέλος» θα λάβει δώρο μια mirrorless φωτογραφική μηχανή Canon EOS E50 από το κατάστημα φωτογραφικών ειδών Galaios Photostore.

 

Δημήτρης Τοσίδης, Η αρχή μιας καινούριας μέρας

 

Άγγελος Τζωρτζίνης, Μια γυναίκα κρατάει το μωρό της κατά τη διάρκεια βροχής, μέσα σε μια σκηνή του αυτοσχέδιου καταυλισμού κοντά στον σταθμό της Ειδομένης 15 Μαρτίου 2016

 

Πέτρος Γιαννακούρης/ΑΡ: Πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν τρέχοντας από τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους, 9 Σεπτεμβρίου 2020

 

Τη βράβευση του Darrin Zammit Lupi ανακοίνωσε η Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, η οποία έχει δηλώσει σχετικά: «Όταν είσαι φωτογράφος, η κάμερα σου και ο φακός είναι προέκταση του σώματος σου. Ενστικτωδώς καταγράφεις ό,τι η λογική και η καρδιά σου πιστεύουν ότι είναι σημαντικό. Είναι κομμάτι του παζλ της ζωής. Αφορά τον εαυτό σου πρωτίστως, ξέρεις όμως ότι υπάρχουν και άλλοι που βιώνουν κάτι παρόμοιο ... Πολλές και αξιόλογες συμμετοχές και φέτος με εικόνες και ιστορίες που σε γεμίζουν συναισθήματα. Αυτά είναι η κινητήρια δύναμη άλλωστε...Γροθιά στο στομάχι είναι η κατάθεση ψυχής του φετινού νικητή. Darrin Zammit Lupi, είμαστε δίπλα σου» 

 

Λίγα λόγια για τα πρότζεκτ των νικητών

 

Ο βραβευμένος Zammit Lupi ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τράβηξα την πρώτη φωτογραφία της κόρης μου, της Rebecca, λίγα λεπτά μετά τη γέννησή της, στις 3 Αυγούστου του 2005. Λίγο περισσότερο από 15 χρόνια αργότερα, τράβηξα την τελευταία φωτογραφία της κόρης μου, λίγα λεπτά αφότου πέθανε, από καρκίνο, στις 3 Ιανουαρίου του 2021. Είμαι φωτορεπόρτερ. Ήταν φυσικό για μένα να καταγράφω σχεδόν την κάθε στιγμή της όμορφης ζωής της Becs, όπως τη φωνάζαμε εγώ και η σύζυγός μου, Marisa. Όπως όταν ήταν δυο ετών και το πρόσωπό της έμοιαζε να λάμπει από ένα εσωτερικό φως. Δύσκολη, πολύ πιο δύσκολη, ήταν η καταγραφή της ασθένειας και του θανάτου της από μια σπάνια και εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου των οστών."

 

Darrin Zammit Lupi, Η Rebecca Zammit Lupi, 14χρονη ασθενής με καρκίνο, εκτελεί κάποιες βασικές ασκήσεις για πρώτη φορά μετά από μήνες, έξω από το δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού, στην in Tal-Qroqq της Μάλτας, 15 Μαΐου 2020. Πριν αρρωστήσει η Rebecca ήταν πολύ καλή στο μπαλέτο, το hip-hop και τον σύγχρονο χορό.

 

Darrin Zammit Lupi, Η Rebecca Zammit Lupi, 14χρονη ασθενής με καρκίνο, σε ένα αναπηρικό καροτσάκι καθώς δέχεται ενδοφλέβια ενυδάτωση μετά από μια χημειοθεραπεία στο δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού, στην in Tal-Qroqq της Μάλτας, 15 Ιουνίου 2020.

 

Darrin Zammit Lupi, Η Rebecca Zammit Lupi, 15χρονη ασθενής με καρκίνο, διαβάζει μια κάρτα που της έστειλε η καλλιτέχνης Marisa Attard, που την αναπαριστά σαν Υπερήρωα, στο δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού, στην in Tal-Qroqq της Μάλτας, 4 Οκτωβρίου 2020.

 

Για τους φωτογράφους που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό για το Βραβείο Athens Photo World η Νατάσα Μαρκίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  και Πρόεδρος του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού είπε: «Η κριτική επιτροπή του βραβείου Αthens Photo World 2021 μελέτησε ένα σύνολο από ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εργασίες που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία του φωτογραφικού ντοκουμέντου. Τις αξιολόγησε ισότιμα θεωρώντας εξίσου σημαντική τη διαδικασία της φωτογράφισης (capturing process) με  αυτήν της επιλογής των εικόνων (editing) που συγκροτούν μια ενότητα. Προσμετρήθηκε επίσης θετικά το συνοδευτικό κείμενο που καταδεικνύει αν ο/η φωτογράφος αρθρώνει μια συγκροτημένη σκέψη για το έργο του/της.


Για το πρώτο βραβείο επιλέχθηκε η εργασία του Δημήτρη Τοσίδη με τίτλο Διάβα, μια αναφορά σε πρακτικές και παραδόσεις σε περιοχές της χώρας μας που δεν έχουν επαρκώς αναπαρασταθεί φωτογραφικά. Πρόκειται για θέματα τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ζωή μας, τον τόπο καταγωγής μας, θέματα τοπικά αλλά ταυτόχρονα παγκόσμια.

 

Δημήτρης Τοσίδης, Εορτασμός τελευταίας μέρας

 

Δημήτρης Τοσίδης, Μετρώντας τα πρόβατα

 

Δημήτρης Τοσίδης, Άναμμα του κεριού για τελευταία φορά


Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ενότητα με τίτλο Trapped in Greece του Άγγελου Τζωρτζίνη που σχετίζεται με τη φωτογραφική αναπαράσταση της καθημερινότητας και των προβλημάτων των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας νησιών όπως η Σάμος και η Λέσβος. Η χρήση του ασπρόμαυρου καθώς και αυτή του πανοραμικού φορμά προσδίδουν στις εικόνες μια διαφορετική οπτική.

 

Άγγελος Τζωρτζίνης, Νεαρός Πρόσφυγας κοντά στον σταθμό της Ειδομένης, 2 Μαρτίου 2016

 

Άγγελος Τζωρτζίνης, Ένα μικρό κορίτσι στέκεται στη βροχή έξω από τον καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο, στις 26 Νοεμβρίου 2019

 

Άγγελος Τζωρτζίνης, Ο Dore Motonatembe διατηρείται σε φόρμα κάνοντας ασκήσεις μπροστά στη σκηνή του στον καταυλισμό της Σάμου, 26 Μαρτίου 2019.

 

Τέλος, το τρίτο βραβείο δόθηκε στην εργασία με τίτλο Moria, The End του Πέτρου Γιαννακούρη με φωτογραφίες από την καταστροφή του καταυλισμού στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020 και τις δραματικές συνέπειες για τους 12.000 πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι. Οι εικόνες περιγράφουν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπισε η Λέσβος εφάμιλλη και ίσως μεγαλύτερη αυτής που έλαβε χώρα το 2015».

 

Πέτρος Γιαννακούρης/ΑΡ: Πρόσφυγες και μετανάστες περπατούν στον κατεστραμμένο από τη φωτιά καταυλισμό της Μόριας, 9 Σεπτεμβρίου 2020

 

Πέτρος Γιαννακούρης/ΑΡ: Ένας Αφγανός άνδρας βοηθάει ένα παιδί να πλυθεί στη θάλασσα κοντά στο σημείο όπου βρήκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες και οι μετανάστε στη Λέσβο μετά την πυρκαγιά της Μόριας, 15 Σεπτεμβρίου 2020

 

Πέτρος Γιαννακούρης/ΑΡ: Μια Αφγανή γυναίκα με το μωρό τρέχει για αποφύγει μια μικρή φωτιά εκεί όπου έχουν βρει καταφύγιο οι πρόσφυγες στη Λέσβο, 12 Σεπτεμβρίου 2020

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος είχε η επιλογή της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού για το βραβείο Yannis Behrakis μιας ακόμη ενότητας φωτογραφιών, ως άξιας Τιμητικής Αναφοράς. Πρόκειται για το «The Ameriguns» του Ιταλού φωτογράφου Gabriele Galimberti για το οποίο ο Jerome Delay ανέφερε «αποφασίσαμε να κάνουμε επίσης μια Τιμητική Αναφορά στο «Ameriguns» του Ιταλού Gabriele Galimberti, διότι αιχμαλωτίζει όπως ποτέ στο παρελθόν την τρέλα και την κουλτούρα των όπλων στην Αμερική». 

 

Gabriele Galimberti, Στημμένο πορτρέτο της Danyela D’Angelo με πολλά πυροβόλα όπλα σε μια κρύπτη. Η Danyela κρατάει τον θησαυρό της στο σπίτι: εκατοντάδες πυροβόλων όπλων, ιστορικά κομμάτια από τον ΒΠΠ, όπλα πολέμου και πρωτότυπα κομμάτια. Την έμαθε να πυροβολεί ο πατέρας της όταν η D ήταν 12 χρόνων.

 

Gabriele Galimberti, Κάθε δύο εβδομάδες ο Will Renke αγοράζει ένα καινούριο πυροβόλο όπλο.

 

Gabriele Galimberti, Λίγοι μπορούν να πουν ότι σταμάτησαν μια μαζική επίθεση με όπλο, αλλά η but Latoya Piper είναι μία από αυτούς. Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2018 όταν δούλευε ασφάλεια στην είσοδο ενός μαγαζιο9ύ. Η L έμαθε να πυροβολεί όταν ήταν 11 χρόνων.

 

Gabriele Galimberti, Ο Parker είναι πάστορας και το ποίμνιό του αριθμεί περί τους 150 πιστούς. Όταν δεν καθοδηγεί το ποίμνιο ο Parker ασχολείται με πυροβόλα όπλα. Εδώ με τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά τους στο Πόζβιλ της Ιντιάνα


Οι κριτικές επιτροπές των δύο διαγωνισμών αποτελούνταν από τους: Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη (Πρόεδρος άνευ ψήφου), Steve Crisp ΦωτογράφοςKelli Reed Grant Αρχισυντάκτρια Φωτογραφικού Τμήματος Yahoo News, Jerome Delay Επικεφαλής Φωτογραφικού Associated Press Αφρικής και Γιώργος Καραχάλης Φωτοειδησεογράφος - Ανταποκριτής ξένου τύπου, Αναστασία Μαρκίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Συμέλα Πατζαρτζή Φωτορεπόρτερ/ photo-editor ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Emilio Morenatti, Η Agustina Cañamero, 81, αγκαλιάζει και φιλάει τον άντρας της Pascual Pérez, 84, μέσα από μια πλαστική κουρτίνα ώστε να αποφύγει τη μετάδοση του κορωνοϊού στο γηροκομείο της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, στις 22 Ιουνίου 2020.