Κάθε ψηφιακή μηχανή διαθέτει από ένα έως τρία συστήματα φωτομέτρησης και η εναλλαγή στα συστήματα αυτά γίνεται είτε με τη βοήθεια κάποιου πλήκτρου στην πλάτη τής μηχανής, είτε μέσω ειδικής ρύθμισης στον πίνακα του μενού.

Τα διαφορετικά συστήματα υπάρχουν για να βοηθούν τη μηχανή να λαμβάνει καλύτερες φωτογραφίες κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού και είναι τα εξής:

 

Πολυζωνική φωτομέτρηση

Αυτό το σύστημα φωτομέτρησης εμπιστεύονται όσες μηχανές διαθέτουν μόνο έναν τύπο φωτομέτρησης, γι' αυτό και αποτελεί την εργοστασιακή ρύθμιση των περισσοτέρων μηχανών. Η εικόνα διαχωρίζεται σε επιμέρους ζώνες και η φωτεινότητα κάθε ζώνης μετριέται ξεχωριστά. Στη συνέχεια, όλες οι μετρήσεις συνεκτιμούνται και με τον τρόπο αυτό εξάγεται το τελικό αποτέλεσμα. Η πολυζωνική φωτομέτρηση προτείνεται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων και διευκολύνει ιδιαίτερα στις βασικές λήψεις. Γνωστή και ως matrix φωτομέτρηση.

 

Κεντροβαρής φωτομέτρηση

Πρόκειται για ένα σύστημα παραπλήσιο με το πολυζωνικό, καθώς και σε αυτή την περίπτωση η εικόνα χωρίζεται σε τμήματα τα οποία μετριώνται χωριστά. Όμως, αυτή τη φορά, δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο κέντρο τής εικόνας. Η αναλογία που χρησιμοποιείται είναι περίπου της τάξεως του 75% για το κέντρο και 25% για την περιφέρεις της εικόνας. Έχει σχεδιαστεί για τις περιπτώσεις που το βασικό θέμα τής φωτογραφίας βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου. Ακόμα κι αν αυτό περιβάλλεται από πολύ φωτεινές ή πολύ σκοτεινές περιοχές, η κεντροβαρής μέτρηση θα δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

Σημειακή φωτομέτρηση

Ονομάζεται επίσης και "σποτ" φωτομέτρηση και απευθύνεται κυρίσως σε πιο προχωρημένους κι έμπειρους χρήστες. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται υπόψιν η φωτεινότητα ενός τμήματος της εικόνας, γύρω από το σημείο στο οποίο έχουμε εστιάσει. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί περισσότερο ως εργαλείο του φωτογράφου και όχι της μηχανής, καθώς του επιτρέπει να πάρει επιμέρους ενδεικτικές μετρήσεις από τα σημεία που έχει επιλέξει ο ίδιος. Αυτό βοηθάει να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, ειδικά κάτω από δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.

 

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος φωτομέτρησης είναι εξίσου σημαντική με τον έλεγχό της. Τα δύο πρώτα συστήματα (πολυζωνικό και κεντροβαρές) είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, τις πιο πολλές φορές, επαρκώς δίνοντας μετρήσεις που συνεπάγονται ικανοποιητικά φωτισμένες εικόνες. Βέβαια, ακόμα κι αυτά τα σύστήματα δεν είναι αλάνθαστα. Όταν για παράδειγμα σε μια εικόνα επικρατούν έντονες αντανακλάσεις και πολύ φωτεινοί τόνοι, το πιθανότερο είναι οι μετρήσεις τους να οδηγήσουν σε έντονη υποέκθεση. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος το πρόβλημα αυτό, είναι να αποφύγει τα πολύ σφιχτά κάδρα.

Η σημειακή φωτομέτρηση, σε αντίθεση με τις άλλες δύο που απευθύνονται κυρίως σε αρχάριο και μέσο χρήστη, είναι καλό να αποφεύγεται μέχρι να υπάρξει εξοικίωση με τη μηχανή και τις λειτουργίες της. Όταν αυτό συμβεί, το σποτ φωτόμετρο θα αποδειχθεί πολύτιμη βοήθεια σε λήψεις που γίνονται κάτω από "ύποπτες" φωτιστικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σποτ φωτόμετρο δεν είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει πάντα απευθείας στο θέμα. Εάν για παράδειγμα το βασικό θέμα της φωτογραφίας είναι ένα κατάλευκο ξωκλήσι και ο φωτογράφος επιχειρήσει να φωτομετρήσει χρησιμοποιώντας σημειακή φωτομέτρηση και στοχεύοντας στον τοίχο, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η τελική εικόνα να υποεκτεθεί κατά δύο στοπ τουλάχιστον.