Η σειρά των διάσημων φωτογραφιών συνεχίζεται. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια φωτογραφία που έχει αφήσει πραγματικά ιστορία! Μάλιστα, μέχρι και σήμερα μελετάνε και ασχολούνται με τη συγκεκριμένη λήψη για να μάθουν το πόσο γνήσια ή όχι ήταν τελικά.

 

 

Πρόκειται για μία από τις πρώτες ίσως φωτογραφίες πολέμου. Ο Robert Capa άφησε την σφραγίδα του με αυτή τη φωτογραφία στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Θεωρείται ευρέως μία από τις καλύτερες φωτογραφίες πολέμου ενώ ο ίδιος θεωρείται ο πρώτος φωτογράφος μέχρι τότε που έχει δείξει θάνατο σε μάχη.

Όπως αναλύει ο Capa σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη, οι συνθήκες ήταν δύσκολες, περίμενε υπομονετικά μέσα στα χαρακώματα. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε με την μηχανή πάνω από το κεφάλι σχεδόν χωρίς να έχει ορατότητα, την ίδια ώρα που οι στρατιώτες γέμιζαν με πυρομαχικά τα όπλα τους. Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα γεμάτη δράμα και κίνηση.

 

 

Η λεπτομέρεια σε όλη την φωτογραφία είναι η σφαίρα που περνάει το κεφάλι του στρατιώτη και τον ωθεί να πέσει προς τα πίσω, ενώ παράλληλα αναγκάζεται να χαλαρώσει τη λαβή του, αφήνοντας το όπλο του να πέσει στο έδαφος. Μία κίνηση που φαίνεται ξεκάθαρα φυσική και προκλήθηκε μετά από τέτοιο θανάσιμο χτύπημα.

Τη δεκαετία του 1970, καιρό μετά από την δημοσίευση της, ένας δημοσιογράφος από την Νοτιά Αφρική είπε ότι η εικόνα ήταν στατική και μελετημένη. Θεωρούν πώς την εποχή που δημιουργήθηκε η εικόνα το 1936 λόγω του εμφύλιου πολέμου, οι φωτορεπόρτερ είχαν πρόβλημα στην ελεύθερη κίνηση και δεν επιτρεπόταν η παρουσία τους σε ενεργά μέτωπα πολέμου. Έτσι οι περισσότεροι κατέφυγαν σε εικόνες και τεχνικές με στρατιώτες που υποδύονταν ότι βρίσκονται σε μάχες. Στηριζόμενος σε αυτό το γεγονός προσπάθησε να σπιλώσει τη δύναμη της εικόνας που δημιούργησε. Τελικά, όμως, δεν τα κατάφερε.

Ένα ακόμα άρθρο το όποιο μας αποδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας στο πέρασμα των χρόνων και την επιρροή της στην σωστή καταγραφή της ιστορίας.