Μετά τη σωματική βία που υπέστησαν φωτορεπόρτερ από τις αστυνομικές αρχές, έρχονται και οι "αρχές" του Facebook να "χτυπήσουν" τις αναρτήσεις των δημοσιογράφων, κατεβάζοντάς τες από τα προφίλ τους. Ύστερα όμως από σωρεία διαμαρτυριών, οι αναρτήσεις επανήλθαν.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, υπέρ του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως κάθε φορά, οι φωτορεπόρτερ που κάλυψαν το γεγονός δημοσίευσαν φωτογραφικό υλικό στα προφίλ τους στο Facebook.

Λίγο αργότερα, οι φωτογραφίες κατέβηκαν, με το μήνυμα του Facebook να αναφέρει χαρακτηριστικά "αυτό συμβαίνει επειδή δημοσιεύσατε παλιότερα κάτι που δεν ακολουθούσε τους όρους της κοινότητάς μας. Η δημοσίευση αυτή παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις, επομένως δεν μπορεί να τη δει κανείς άλλος". 

Το συγκεκριμένο μήνυμα έλαβε ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λόλος, ενώ σε μία παρόμοια κατάσταση βρέθηκε και η συνάδελφός του Τατιάνα Μπόλαρη.

 

 

Πριν λίγο το fb μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου...

Δημοσιεύτηκε από Tatiana Bolari στις Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

 

Οι αντιδράσεις έγιναν επίσημες, με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) να κάνει λόγο για "λογοκρισία του Facebook".

 

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ / UNION OF PRESS PHOTOGRAPHERS OF GREECE

Για την λογοκρισία .

Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, αυτό δεν το ήξερα΄».

Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δεν ξέρουμε πως θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ

 

Μία ημέρα αργότερα, στις 2 Μαρτίου, οι κατεβασμένες φωτογραφίες και αναρτήσεις εμφανίστηκαν ξανά:

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως δια μαγείας η χθεσινοβραδυνή μου ανάρτηση ανέβηκε! (διόρθωση επανεμφανίστηκε) Τι έγινε ρε παιδιά;

Δημοσιεύτηκε από Tatiana Bolari στις Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021