Μία φρέσκια - επιστημονική είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού για πρώτη φόρα φωτογραφήθηκε μαύρη τρύπα! Επιστήμονες της διεθνούς οργάνωσης Event Horizon Telescope (EHT) με την πολύτιμη προσφορά των επιστημόνων της NASA κατάφεραν να αποτυπώσουν σε μια φωτογραφία, έστω και κάπως θολή, μια μεγάλη μαύρη τρύπα!

Συγκεκριμένα η μαύρη τρύπα φωτογραφήθηκε στο κέντρο του γαλαξία Messier 87 (M87) ο οποίος απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός από την γη. Η μαύρη τρύπα έχει 6.5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ηλίου και στην ουσία πρόκειται για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφίζουμε σαν ανθρωπότητα.

Ο τρόπος σύλληψης της φωτογραφίας έγινε από οχτώ ραδιοτηλεσκόπια τα οποία υπήρχαν σε διαφορετικά σημεία της γης και όλα αυτά λειτούργησαν ταυτόχρονα ως ένα μεγάλο τηλεσκόπιο.

Ακόμη σημαντικό παράγοντα σε όλη αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν τα διαστημόπλοια της NASA τα οποία συντονίζονταν από το EHT’s Multiwavelength Working Group τα οποία ήταν στραμμένα προς τον γαλαξία Μ87 και μέσω του Chandra X-ray Observatory έστελναν φωτογραφίες με την ακριβή του θέση.

 

Chandra X-ray Observatory φωτογραφία του πυρήνα του γαλαξία M87
Credits: NASA/CXC/Villanova University/J. Neilsen

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι φωτογραφίες που ήταν μέχρι τώρα γνωστές ήταν εικαστικές απεικονίσεις που βασίζονταν σε περιγραφές επιστημόνων και από τις 10 Απριλίου του 2019 παύουν να ισχύουν, καθώς γνωρίσαμε πώς πραγματικά φαίνεται μια μαύρη τρύπα.

Σαφώς, η σημερινή ημέρα θα σταθεί σαν ορόσημο για την Αστρονομία και Αστροφυσική, από τη στιγμή που έχει μαθευτεί πλέον η αληθινή μορφή μιας μαύρης τρύπας.