Τί είναι το branding

Πριν καν αρχίσω να εξηγώ τον σημαντικό ρόλο της φωτογραφίας για ένα brand, ας δούμε λίγο τί εστί branding. Ο όρος αυτός έχει να κάνει με την εικόνα ενός προϊόντος. Είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του καταναλωτή όταν σκέφτεται το προϊόν. Για παράδειγμα, ένα καλοσχεδιασμένο λογότυπο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση μίας εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για τα σλόγκαν που χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις.

Ένα σωστό branding είναι απαραίτητο τόσο για αποτελεσματικές πωλήσεις, όσο και για την εδραίωση του προϊόντος στην αγορά. Ειδικά στη σημερινή εποχή όπου οι ρυθμοί, κυρίως λόγω ίντερνετ, έχουν αυξηθεί, το αποτελεσματικό branding είναι βιοτικής σημασίας για μία εταιρεία. Γι' αυτό τον λόγο, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχει μία εταιρεία αυτό, είναι να προσλάβει έναν επαγγελματία φωτογράφο για να αναδείξει τη δουλειά της.

 

Ο ρόλος του φωτογράφου

Όσο σημαντικός κι αν είναι ο ρόλος του φωτογράφου στο χτίσιμο της εικόνας, οι εταιρείες τείνουν να το πολυσκέφτονται πριν πάρουν την απόφαση να προσλάβουν έναν επαγγελματία φωτογράφο για να κάνει τη δουλειά αυτή. Δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμούν να αγοράζουν έτοιμες φωτογραφίες από το ίντερνετ ή ακόμη και να ζητάνε από "κάποιον γνωστό τους που τραβάει φωτογραφίες" να το αναλάβει με λιγότερα χρήματα ή και δωρεάν. Η διαφορά στο αποτέλεσμα μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από τις δύο εικόνες παρακάτω:

 

Φωτογραφίες: Dimitris Vakri

 

Ένας επαγγελματίας φωτογράφος γνωρίζει ακριβώς πώς πρέπει να στηθεί ένα προϊόν, για ποιούς λόγους και πώς θα καταφέρει να το αναδείξει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Από τη μία, βέβαια, είναι λογικό να προσπαθεί μία εταιρεία να μειώσει τα έξοδά της, από την άλλη όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο απαραίτητη είναι η συμβολή ενός επαγγελματία φωτογράφου στην επιτυχημένη πορεία ενός προϊόντος και κατ' επέκταση μίας ολόκληρης εταιρείας.

 

Η ανώτερη ποιότητα

Όσο καλό κι αν είναι το καινούριο smartphone του "γνωστού που μπορεί να βγάλει φωτογραφίες δωρεάν", δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με την ποιότητα που μπορεί να παράξει ένας επαγγελματίας φωτογράφος. Δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητες της κάμερας, αλλά με την τεχνική γνώση, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό του φωτογράφου τα οποία σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, μπορεί να παράξει ένα πολύ ανώτερο αποτέλεσμα.

 

Αυθεντική αναπαράσταση

Σε όλους αρέσει να βλέπουν όμορφες φωτογραφίες. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα προϊόν, το αντίκτυπο που έχει η εικόνα αυτή στον δυνητικό πελάτη που την βλέπει, είναι πολύ μεγαλύτερο. Αν για παράδειγμα πέσει στα μάτια μας μία πολύ καλή φωτογραφία ένος ζουμερού μπέργκερ, αυτομάτως περνάει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι είναι νόστιμο, δημιουργώντας αυτομάτως την επιθυμία στον αγοραστή να φάει αυτό το μπέργκερ.

Τί γίνεται όμως όταν ο πελάτης πηγαίνει σε αυτό το μαγαζί, αλλά το μπέργκερ του δεν είναι το ίδιο με αυτό που είχε δει στη φωτογραφία;

 

 

Δεν αναφέρομαι ασφαλώς σε περιπτώσεις σαν αυτή τής εικόνας πιο πάνω, όπου το προϊόν είναι το ίδιο, αλλά στη φωτογραφία φαίνεται πιο απολαυστικό. Αυτός στο κάτω κάτω της γραφής είναι και ο σκοπός τής διαφημιστικής φωτογραφίας άλλωστε! Αναφέρομαι στην περίπτωση όπου η εταιρεία, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει έναν επαγγελματία φωτογράφο, έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει μία stock φωτογραφία που αγόρασε πολύ πιο φθηνά, από μία τράπεζα εικόνων.

Έτσι, ο πελάτης δυσανασχετεί και η εικόνα του προϊόντος, αλλά και ολόκληρης της επιχείρησης, χαλάει.

 

Ακριβές αποτέλεσμα

Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες, από το να κάτσεις κάτω με έναν επαγγελματία φωτογράφο και να το συζητήσεις μαζί του. Η εταιρεία θα αναλύσει τον σκοπό τον οποίο επιτελεί το προϊόν και ο φωτογράφος θα κληθεί να βρει τον ιδανικό τρόπο για να αποτυπωθεί αυτός σε εικόνα.

 

Συνοπτικά, σαν λύση η τράπεζα εικόνων μπορεί να έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, όμως δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα βρεις την φωτογραφία που θέλεις για την επόμενη καμπάνια της εταιρείας. Επίσης, η οικονομική λύση ενός "γνωστού με καλό smartphone" έχει τα όριά της. Ένας επαγγελματίας φωτογράφος μπορεί να κοστίζει ακριβά, όμως αποτελεί την ιδανική λύση για το πιο αποτελεσματικό branding μίας εταιρείας, βοηθώντας την στον δρόμο προς την επιτυχία.