Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για κάθε επαγγελματία, ειδικά όταν πρόκειται για ένα δημιουργικό επάγγελμα όπως αυτό του φωτογράφου. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα υποστούμε ένα "δημιουργικό μπλοκ" το οποίο το πιο πιθανό είναι να ρίξει την αυτοπεποίθησή μας.

Αν έχεις βρεθεί κι εσύ σε μια παρόμοια κατάσταση, τότε οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση:

 

1. Μη σταματάς να μαθαίνεις

Η γνώση είναι δύναμη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και αυτοπεποίθηση. Όσο πιο πολλα γνωρίζεις, τόσο πιο πολύ εμπιστεύεσαι τις απόψεις και τις πράξεις σου. Πιο συγκεκριμένα, στον κόσμο της φωτογραφίας θα υπάρχει πάντα κάτι καινούριο να μάθεις: μια καινούρια τεχνική, ένας εναλλακτικός τρόπος επεξεργασίας, μυστικά και συμβουλές που θα χρειαστεί να μελετήσεις κλπ. Γι' αυτό το λόγο μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και να εξοπλίζεσαι με νέες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που αγαπάς.

 

2. Μάθε να μπλοφάρεις

Μπορεί να ανήκεις χρόνια στον κόσμο τής φωτογραφίας, ωστόσο όταν ξεκινάς να συνεργάζεσαι για πρώτη φορά με έναν πελάτη να αγχώνεσαι. Ίσως κάτι μέσα σου να σου λέει ότι "δεν είσαι αρκετά καλός γι' αυτή τη δουλειά που πας να κάνεις". Όμως για να είσαι σωστός επαγγελματίας πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι με τον κατάλληλο τρόπο τους πελάτες σου, κι αν δεν εχεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να το κάνεις, τότε μπλόφαρε! Μπορεί μέσα σου να έχεις ενδοιασμούς και να φοβάσαι, όσο όμως αυτό δε βγαίνει προς τα έξω, είσαι καλυμμένος. Με την πάροδο του χρόνου, όλο αυτό θα ενισχύσει ασυναίσθητα την αυτοπεποίθησή σου.

 

3. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Η σύγκριση έχει να κάνει με την οπτική γωνία τού κάθε ανθρώπου. Κι επειδή κανείς μας δεν είναι ο καλύτερος φωτογράφος στον κόσμο, πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος φωτογράφος του οποίου η δουλειά θα σου αρέσει πιο πολύ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σκέφτεσαι "μα γιατί δεν μπορώ να βγάλω εγώ τέτοιες φωτογραφίες;" γιατί το σκεπτικό αυτό θα σου δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες. Αντίθετα, αντί να συγκρίνεσαι με αυτούς που θαυμάζεις, προσπάθησε να εμπνευστείς από τις φωτογραφίες τους και να εντάξεις στη δουλειά σου τα στοιχεία που σου προκαλούν τον θαυμασμό.

 

4. Μη σταματάς να τραβάς

Ίσως ο πιο προφανής τρόπος για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου είναι να τραβάς συνέχεια φωτογραφίες μέχρι να φτάσεις σε ένα σημείο που να σου αρέσει το αποτέλεσμα. Έτσι, όταν βρεθείς σε μία δύσκολη κατάσταση, θα ξέρεις ήδη από πριν τι χρειάζεται να κάνεις για να τα καταφέρεις. Αν όχι, ξέρεις... μπλόφαρε!

 

5. Να ικανοποιείς τον εαυτό σου

Να θυμάσαι πως είναι σημαντικό οι φωτογραφίες που τραβάς να ικανοποιούν πρωτίστως εσένα. Ναι, μπορεί να δουλεύεις για κάποιον πελάτη και να χρειάζεται να αρέσουν σε πρώτη φάση σε εκείνον, ωστόσο η αυτοπεποίθηση προέρχεται από λήψεις οι οποίες ικανοποιούν το δικό σου μάτι.

 

Εσύ; Έχεις κάποιο άλλο τρόπο για να ενισχύεις την αυτοπεποίθησή σου; Γράψε μας στα σχόλια από κάτω!