Μία από τις πιο κουραστικές διαδικασίες κατά το λεγόμενο post-processing (σε μερικούς βέβαια μπορεί να αρέσει, όπως και σε εμένα) είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των φωτογραφιών που μπορείτε τελικά να κρατήσετε και αυτών που καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορείτε να εξοικονομίσετε σημαντικό χρόνο:

 

Μην τραβάτε πολλές εξ'αρχής

Φυσικά, όλα ξεκινάνε από τη λήψη. Όταν τραβάτε συνεχόμενα φωτογραφίες οι οποίες διαφέρουν από ελάχιστα έως καθόλου η μία από την άλλη, είναι λογικό να πάτε μετά στο σπίτι και να δημιουργείτε προβλήματα στον εαυτό σας. Γι'αυτό, προσπαθήστε να γίνετε λίγο πιο αυστηροί και επιλεκτικοί κατά τη διαδικασία της λήψης. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα να τραβάτε λίγοτερες σαν αριθμό, αλλά πιο ουσιαστικές! Από την άλλη μεριά, το να κάνετε δυο και τρεις φορές την ίδια λήψη προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, κάτι που μπορεί να σας βγει σε κάλο αν κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα στη φωτογραφία.

 

Οι θολές φεύγουν!

Αν κάποια φωτογραφία είναι ανεστίαστη ή θολή για οποιοδήποτε λόγο... διαγραφή! Εκτός φυσικά αν το κάνατε επίτηδες και εξυπηρετεί τον σκοπό σας. Φαντάζομαι σας έχει τύχει κι εσάς, να έχετε κάνει μια λήψη που να τη θεωρείτε πολύ καλή και αργότερα να συνειδητοποιείτε ότι, δυστυχώς, είναι ελαφρώς εστιασμένη σε λάθος σημείο. Αυτό όμως δε διορθώνεται. Μπορεί να περάσει απαρατήρητο στην περίπτωση που έχετε σκοπό να τη χρησιμοποιήσετε σε πολύ μικρή ανάλυση, αλλά σε γενικές γραμμές, και ιδιαίτερα όταν οφείλετε να την παραδόσετε σε κάποιον πελάτη, είναι επιβλητική η ανάγκη για διαγραφή! Φανταστείτε να την εκτυπώσει σε κάποιο μεγάλο καμβά και να εκτεθείτε... γι'αυτό καλύτερα να τις διαγράφετε από νωρίς.

 

 

Παρόμοιες φωτογραφίες

Πρόκειται για ένα σύνηθες και αδήριτο φαινόμενο, το οποίο αν δεν το αντιμεωπίσετε από πριν (όπως ανέφερα στην πρώτη περίπτωση), τότε θα πρέπει να γίνετε πιο αδίστακτοι κατά τη διαδικασία της επιλογής. Βλέπετε φωτογραφίες ολόιδιες; Επιλέξτε γρήγορα ποιες θέλετε και διαγράψτε τις υπόλοιπες! Αρκούν μόλις 4-5 δευτερόλεπτα για να διαλέξετε. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά έτσι κι αλλιώς δε θα μπείτε στη διαδικασία να τις επεξεργαστείτε όλες αν νιώθετε ότι μοιάζουν. Τσεκάρετε ποια σας αντιπροσωπεύει καλύτερα, ποια έχει τα λιγότερα λάθη (ή και καθόλου λάθη) και στείλτε τις υπόλοιπες στα σκουπίδια! Δε θα το μετανιώσετε...

 

Φανταστείτε τη μετά την επεξεργασία

Αυτή η συμβουλή ίσως να πηγαίνει λίγο κόντρα στις υπόλοιπες, αλλά αν μια φωτογραφία που τραβήξατε νιώθετε ότι σας χαλάει σε κάτι, σκεφτείτε αν μπορείτε να τη "σώσετε" στην επεξεργασία! Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε, ξέρετε... διαγραφή! Αλλά ειδικά αν τραβάτε σε raw, τότε φωτογραφίες υποφωτισμένες ή λίγο κάμμενες, μπορούν να σωθούν πολύ εύκολα και γρήγορα! Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός δύο λήψεων που μεμονωμένα θα πήγαιναν στα σκουπίδια, να σας αποφέρει ένα καλό αποτέλεσμα!

Για παράδειγμα, είχα στα χέρια μου τις 2 παρακάτω παρόμοιες φωτογραφίες. Στην πρώτη η κοπέλα έχει βγει καλύτερη απ'ότι στη δεύτερη, όμως το κάδρο της δεύτερης φωτογραφίας έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Γι'αυτό το λόγο αποφάσισα να τις ενώσω, τοποθετώντας την κοπέλα τής πρώτης φωτογραφίας στη θέση τής δεύτερης, κάτι που ήταν αρκετά εύκολο και γρήγορο, μιας και οι φωτογραφίες είναι σχεδόν ίδιες!

 

 

Συμμετοχή του πελάτη

Αν τραβάτε τις φωτογραφίες για κάποιον άλλον και εμπιστεύεστε την άποψή του, μπορείτε να καθίσετε μετά το τέλος της φωτογράφησης μαζί και να δείτε τις φωτογραφίες (ακόμη και από την οθόνη της κάμερας). Αυτό θα σας γλυτώσει πολύ χρόνο, καθώς θα έχει ήδη αφαιρέσει ο ίδιος αυτές που δε θέλει. Αρκεί, επαναλαμβάνω, να εμπιστεύστε την άποψη του ή την ικανότητά σας να τον πείσετε ότι μια φωτογραφία μπορεί να γίνει καλύτερη μετά την επεξεργασία.

 

Να είστε αδίστακτοι!

Το ανέφερα εν μέρη στις προηγούμενες συμβουλές, αλλά πιστεύω ότι αυτό αξίζει να αναφερθεί ως μια γενική συμβουλή από μόνο του. Τολμήστε! Δεν είναι δυνατόν να επεξεργαστείτε κάθε μία από τις λήψεις σας για να δείτε αν τυχόν μπορείτε να βγάλετε κάτι καλύτερο απ'όλες. Γίνετε πιο επιλεκτικοί και αδίστακτοι! Ίσως στην αρχή να κάνετε λάθος επιλογές, αλλά με τον καιρό θα δείτε πόσο θα σας ωφελήσει αυτή η συμβουλή. Μπορείτε για αρχή να τις μεταφέρετε σε νέο φάκελο αντί να τις διαγράφετε και μετά να τους ρίχνετε μία δεύτερη ματιά. Μπορείτε επίσης να είστε λιγότερο επιλεκτικοί και να επαναλάβετε τη διαδικασία δυο και τρεις φορές! Βρείτε τη διαδικασία που σας βολεύει περισσότερο και δουλέψτε με αυτή.