Κυκλοφορούν άπειρα tutorials, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να κάνεις μια επεξεργασία πορτραίτου. Ελάχιστα, όμως, αναφέρουν συμβουλές οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την επεξεργασία σαν διαδικασία. Πρόκειται για ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν. Πάμε να τις δούμε:

 

1. Κάνε διαλείμματα

Μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί, είναι να παρασύρονται κατά τη διάρκεια μίας πολύωρης επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να κοιτάνε τη δουλειά τους την επόμενη μέρα και να αναρωτιόνται "εγώ το έκανα αυτό;". Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, να σηκώνεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την καρέκλα σου, να ασχολείσαι για λίγα λεπτάκια με κάτι άλλο που σου αρέσει, και να επιστρέφεις μετά για να ολοκληρώσεις, με καθαρό μυαλό, την επεξεργασία.

 

 

2. Μην ψάχνεις τον εύκολο τρόπο

Το retouch έχει να κάνει με μικρές παρεμβάσεις σε πάρα πολλά σημεία, τα οποία όταν τα δεις όλα μαζί θα κάνουν τη διαφορά. Τα presets ή τα έτοιμα actions δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν ποτέ ένα προσεγμένο retouch. Δες το σαν το καλό κρασί... όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο καλύτερο γίνεται!

 

3. Άσε τους άλλους να επιλέξουν

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχεις να πάρεις μετά από μία φωτογράφηση, είναι η σωστή επιλογή των φωτογραφιών που θα επεξεργαστείς, κάτι το οποίο συχνά υποτιμάμε. Δεν πρέπει να είμαι ο μόνος που έχει περάσει πολλές ώρες επεξεργάζοντας μία φωτογραφία που πίστευα ότι είναι καλή, αλλά όταν την ανέβασα δεν είχε απήχηση στο κοινό μου. Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις ή δεν είσαι σίγουρος, στείλε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες σε κάποιους συναδέλφους που εμπιστεύεσαι και ρώτα τους ποιές θα επέλεγαν.

 

 

4. Βάλε μουσική

Ο χρόνος περνάει πιο ευχάριστα με τη μουσική και η διαδικασία τής επεξεργασίας και του retouch δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Ειδικά αν συνδυαστεί με την πρώτη συμβουλή για διαλείμματα, τότε μιλάμε για έναν ιδανικό συνδυασμό. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για το πώς η μουσική επιδρά θετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, είτε ακούς Mozart, είτε Behemoth, μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να γίνεις πιο αποδοτικός.

 

5. Μείωσε λίγο το opacity

Μπορεί οι προηγούμενες συμβουλές να μην είχαν να κάνουν με το τεχνικό κομμάτι, το τρικ αυτό έχει άμεση σχέση. Ό,τι τεχνική κι αν χρησιμοποιείτε για retouch, είτε dodge/burn, είτε frequency separation, είτε ακόμα και eye sharpening, δοκιμάστε να μειώσετε λίγο το opacity από το layer αυτό. Η επίδραση των εφέ αυτών πάνω στη φωτογραφία είναι μεγάλη, οπότε το να μειώσετε την επίδραση αυτή κατά ένα 5%-15% θα προσφέρει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα το οποίο θα δένει καλύτερα με την υπόλοιπη εικόνα.

 

Αν τυχόν θέλεις να μοιραστείς κάποιο από τα δικά σου μυστικά με τα υπόλοιπα μέλη τής κοινότητάς μας, γράψε το κάτω στα σχόλια!