Σε κάθε κλάδο, είναι σημαντικό να κρατάς μια επαγγελματική και σοβαρή εικόνα απέναντι στον πελάτη σου. Πολλές φορές οι έμπειροι και καλοί φωτογράφοι κάνουν τα πράγματα να φαίνονται απλά, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει πολύ. Μερικά λοιπόν από τα μυστικά που οι φωτογράφοι προτιμούν να κρατάνε για τον εαυτό τους είναι τα εξής:

 

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι κακές

Κάποια στιγμή μπορεί να έπεσε στα μάτια σας ένα πορτφόλιο ενός φωτογράφου και οι δουλειές του να σας έχουν αφήσει άφωνους. Παρόλο που αποτελεί μια απόδειξη των δυνατοτήτων και του ταλέντου του, η πραγματικότητα είναι ότι πριν από αυτές τις εκπληκτικές λήψεις, έχουν προηγηθεί πολλές που ήταν από κακές έως μέτριες. Μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες λήψεις μέχρι να πετύχεις αυτή τη μία και μοναδική που θα σε ενθουσιάσει! Άλλοι πιστεύουν ότι απλά έτυχε και άλλοι ότι αρκούν δύο η τρία κλικ για να τα καταφέρεις. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αυτές κι επειδή ο κάθε φωτογράφος δε θέλει να δείχνει τις κακές του φωτογραφίες, δεν πάει να πει ότι δε χρειάστηκε πολλές προσπάθειες για να τα καταφέρει.
 

Όσο λιγότερα θέματα στο κάδρο, τόσο το καλύτερο

Ο μινιμαλισμός είναι ένα στάνταρ στη φωτογραφία. Είναι πάντα καλύτερα να αποφεύγεις να παραγεμίζεις ένα κάδρο με πολλά στοιχεία. Οι επαγγελματίες το γνωρίζουν αυτό και συνήθως προσπαθούν να βρουν την τέλεια ισορροπία. Για ένα μάτι που δεν είναι εκπαιδευμένο, το παραγεμισμένο κάδρο είναι εξίσου καλό με το ισορροπημένο, όμως κανείς επαγγελματίας δε θα δεχτεί να κάνει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν το ζητήσει ένας απαιτητικός πελάτης.

 

Το Photoshop έχει τα όριά του

Σε κανέναν δεν αρέσει να το ακούει αυτό αλλά είναι αλήθεια. Δεν μπορείς να λύσεις όλα σου τα προβλήματα με το Photoshop. Γι'αυτό είναι καλύτερα να παίρνεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την κάμερά σου. Επεξεργάζοντας μια μέτρια φωτογραφία δε θα την κάνει καλύτερη, απλά θα την κάνει να ξεχωρίσει λίγο παραπάνω (και όχι πάντα με την καλή έννοια). Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που βασίζονται στο Photoshop εξ'αρχής, όμως το κάνουν με προσεκτικό σκεπτικό και ξεκάθαρες πράξεις.

 

Είναι και θέμα σκηνοθεσίας

Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι οι οποίοι είναι υπερβολικά καλότυχοι. Η δουλειά τους είναι φτιαγμένη με σουρεαλιστικά καδραρίσματα, με αντικείμενα οργανωμένα με τέλειο τρόπο, λες και το σύμπαν συνομοτεί κάθε φορά για να τα κάνει όλα να δείχνουν τέλεια. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και άψογης εκτέλεσης. Πολλές από τις φανταστικές φωτογραφίες έχουν σχεδιαστεί από το μηδέν. Αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι έχει γίνει μια καλή δουλειά, είναι η σκηνοθεσία που έχει προηγηθεί.
 

Γίνεται και χωρίς τα σωστά εργαλεία

Επικρατεί μια γενική αντίληψη μεταξύ των πελατών που απευθύνονται σε φωτογράφους, ότι πληρώνουν για κάποιον που διαθέτει τη σωστή εκπαίδευση και τον ακριβό εξοπλισμό και... αυτό είναι όλο! Θα έπρεπε ήδη να γνωρίζεις ότι χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από εξοπλισμό για να παράγεις μια ποιοτική φωτογραφική δουλειά. Τόσο παραπάνω που στην πραγματικότητα ο εξοπλισμός γίνεται μια απλή επέκταση. Ασφαλώς κανένας πελάτης δε θα ήθελε να δει τον φωτογράφο του να κάνει μια δουλειά με μια αρχάρια DSLR μηχανή, όμως μέσα τους, όλοι οι φωτογράφοι γνωρίζουν ότι αν οι καταστάσεις το επέβαλαν, θα μπορούσαν να τα καταφέρουν κι έτσι!

 

Φωτογραφία άρθρου: Basilis Benakis