Η φωτογράφηση μόδας είναι ένα από τα πιο εμπορικά είδη φωτογραφίας και ίσως αυτό που συναντάμε πιο συχνά στην καθημερινή μας ζωή: σε περιοδικά, διαφημίσεις, στάσεις λεωφορείων κ.ά., με μερικές φωτογραφίες να μένουν στο μυαλό μας και μερικές άλλες να ξεχνιούνται αμέσως. Τι είναι όμως αυτό που κάνει μια φωτογραφία μόδας να αποτυπωθεί στο μυαλό εκείνου που θα τη δει;

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 3 απλά -ως προς την υλοποίηση- αλλά βασικά, tips, για να έχετε στο νου σας για μια πετυχημένη φωτογραφία μόδας:

 

Ιδιαίτερη τοποθεσία

Σε αυτό το είδος φωτογραφίας δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την τοποθεσία, ωστόσο η επιλογή μιας ασυνήθιστης τοποθεσίας μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τη λήψη σας. Προσοχή όμως, δεν χρειάζεται να "το κουράσετε" και πολύ αναζητώντας κάτι εξεζητημένο, μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε έναν τοίχο με ιδιαίτερο χρώμα, μία όμορφη τοποθεσία σε έναν κήπο ή μια ταράτσα με ιδιαίτερη θέα.

Στο παράδειγμα της φωτογραφίας έχουμε ένα στενό δρομάκι αμέσως μετά τη βροχή.

 

Αξεσουάρ

Τα λεγόμενα "props" έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν μία -φαινομενικά- καθημερινή και απλή λήψη, σε κάτι πολύ ασυνήθιστο. Προσπαθήστε να συνδυάσετε αντικείμενα τα οποία είναι εκτός τού φυσικού τους περιβάλλοντος στο οποίο τα συναντάμε συνήθως, αυξάνοντας έτσι τη δυναμική τους μέσα στο κάδρο και δίνοντας κατά συνέπεια μια ιδιαίτερη χροιά στη λήψη σας.

Στο παράδειγμα της φωτογραφίας έχουμε ένα λάστιχο από ρόδα.

 

Κίνηση

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα tips, τώρα ήρθε η ώρα του μοντέλου να παίξει έναν λίγο πιο ενεργό ρόλο, προσθέτοντας κίνηση στην πόζα του. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάτι extreme σαν κίνηση, αρκεί να δίνει την αίσθηση ότι το σώμα κινούταν κατά τη στιγμή που έγινε το κλικ. Το μυστικό για τον φωτογράφο σε αυτή την περίπτωση είναι το burst mode, καθώς είναι αρκετά δύσκολο (και δεν υπάρχει λόγο κιόλας) να προσπαθήσει κάποιος να πετύχει ένα "τέλειο" καρέ πάνω στην κίνηση με ένα και μόνο κλικ.

Στο παράδειγμα της φωτογραφίας έχουμε μία απλή κίνηση με τα μαλλιά και τα χέρια.

 

Φωτογραφίες: Panos Astor Koffas