Ο φωτογράφος Arkadiusz Podniesinski επισκέφτηκε πρόσφατα τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και κατέγραψε πολλές φωτογραφίες που αξίζουν να παρουσιαστούν.
Πριν από 3 σχεδόν χρόνια έγινε μια μεγάλη εργασία εγκατάστασης του νέου θόλου ύψους 36.000 τόνων ο οποίος κάλυψε την παλιά σαρκοφάγο και περιόρισε την ραδιενέργεια. Η ανθεκτικότητα της νέας κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 100 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα γίνει αποσυναρμολόγηση της ασταθούς παλιάς σαρκοφάγου και στη συνέχεια, θα απομακρυνθούν όλα τα ραδιενεργά υλικά, ώστε να ασφαλιστεί περισσότερο η περιοχή.
Δείτε επίσης: Ο Έλληνας που φωτογράφησε το Τσέρνομπιλ
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε την σαρκοφάγο από μέσα:
Καθώς πλησιάζεις την σαρκοφάγο τα επίπεδα ακτινοβολίας αυξάνονται και ο δοσομετρητής σε προειδοποιεί με ηχητικό μήνυμα.
Υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας θα βρεις κατά κύριο λόγο κοντά στον χώρο της σαρκοφάγου. Παρακάτω βλέπουμε τον νέο κεντρικό χώρο έλεγχου, από εδώ ελέγχετε όλο το εργοστάσιο και οι εργασίες που γίνονται.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν ο Aleksander Kupnyi, εργαζόμενος στο εργοστάσιο, κατά τη δεκαετία του 1990 επισκέφτηκε το εσωτερικό της παλιάς σαρκοφάγου για να ελέγξει την κατάσταση της δομής και των υλικών που περιείχε καύσιμο, οι εικόνες είναι σοκαριστηκες!
Εδώ έχουμε μερικές φωτογραφίες από τους άλλους αντιδραστήρες οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι το 2000!
Σε αυτόν εδώ τον κεντρικό χώρο έλεγχου στις 26 Απριλίου 1986 πραγματοποιήθηκε το ανεπιτυχές πείραμα που ξεκίνησε μια σειρά των τραγικών γεγονότων, την αποτυχία του αντιδραστήρα, την εκπομπή ραδιενεργών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα και την εκκένωση δεκάδων σπιτιών.
Μετά τη μεγάλη καταστροφή έγινε μια μεγάλη επιχείρηση περισυλλογής των ραδιενεργών υλικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν υπόγεια σε διάφορες περιοχές, μια από αυτές είναι και η παρακάτω, η οποία έχει έκταση 10 στρεμμάτων.
Φυσικά εκτός από την αποθήκευση υπόγεια υπάρχουν και νεκροταφεία οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μέσα στον αντιδραστήρα η για την περισυλλογή αντικείμενων των κάτοικων.
Ακολουθούν και μερικές εικόνες από τις υπόλοιπες ζώνες.
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Arkadiusz Podniesinski.
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!