Η ιστορία έχει αποδείξει πως η φωτογραφία, καθώς και η κινούμενη εικόνα, αποτελούσαν ανέκαθεν ένα είδος πληροφόρησης και όποιος ήξερε να το χειρίζεται σωστά είχε στα χέρια του μία μεγάλη δύναμη. Μία δύναμη που αντλείται από αυτό ακούει στο όνομα "παραπληροφόρηση".

Την παραπληροφόρηση ήξεραν να τη διαχειρίζονται άψογα οι Ναζί. Είχαν προσλάβει ειδικούς κινηματογραφιστές και φωτογράφους για να καλύπτουν όλες τις κινήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν όπως αυτοί ήθελαν.

 

Heinrich Hoffmann (12/9/1885 - 15/12/1957)
 

Ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη γρήγορη εξάπλωση της εικόνας του Χίτλερ και την ωραιοποίηση των Ναζί, ήταν ο Γερμανός φωτογράφος Heinrich Hoffmann ο οποίος ήταν πρωτοστάτης του κόμματος από το 1920 και κατέληξε να γίνει προσωπικός και έμπιστος φωτογράφος του Χίτλερ.

 

 

Οι εικόνες του έδειχναν ένα οργανωμένο θέαμα λατρείας. Εξύψωνε το ιδεώδες και δημιουργούσε ένα κλίμα αθανασίας και θεϊκής υπόστασης στους πρωταγωνιστές της εποχής. Δημιούργησε περίπου 2 εκατομμύρια φωτογραφίες και προσπάθησε να διαδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όνειρο της Άριας φυλής.

Στις φωτογραφίες που τραβούσε προσπαθούσε να υπάρχουν σε όλες κάποια κοινά στοιχεία. Αρχικά, όσον αφορά το κάδρο, τοποθετούσε πάντα σε κεντρικό σημείο τον Χίτλερ για να του δώσει δύναμη και ρόλο πρωταγωνιστή. Τραβούσε πάντα με σταθερό φακό προκειμένου να εκμεταλλεύεται τη δύναμη της προοπτικής για πιο συμπυκνωμένα πλάνα. Ήταν ο μοναδικός φωτογράφος που μπορούσε να φωτογραφίζει από κοντά τον Χίτλερ. Με αυτές τις τεχνικές και φυσικά με τη σωστή επιλογή των φωτογραφιών (επιλέγοντας αυτές που φαίνεται να είναι γεμάτες κόσμο) μπόρεσε να δώσει δύναμη στο πρόσωπο του Χίτλερ.

Η εξειδικευμένη προπαγάνδα του Hoffmann είναι από τα καλύτερα παραδείγματα της δύναμης της φωτογραφίας. Μπορεί να κινήσει τα έθνη και να βάλει έναν κόσμο σε πόλεμο, μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση, αλλά και να φέρει γαλήνη σε δύσκολες συνθήκες.

Εσείς τι λέτε; Έχει τόσο μεγάλη δύναμη η φωτογραφία;