Πιστεύω πως καμία άλλη φωτογραφία δεν συμβολίζει τόσο αποτελεσματικά τα προβλήματα της Αμερικής κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Στη λήψη αυτή της Dorothea Lange, απεικονίζεται μια ταλαιπωρημένη γυναίκα, η Florence Owens Thompson, και πέντε από τα παιδιά της, στο πλάι του δρόμου, με εμφανή τα προβλήματα διαβίωσης. Η εικόνα αυτή ήρθε να σηματοδοτήσει μια ολόκληρη εποχή.

Η Thompson δούλευε ως εργάτης σε χωράφια της Οκλαχόμα, το διάστημα που πολλοί κάτοικοι της περιοχής χτυπήθηκαν σκληρά από την οικονομία. Η συντριβή τής χρηματιστηριακής αγοράς το 1929 άφησε 15 εκατομμύρια Αμερικανούς άνεργους. Σαν να μην έφτανε αυτό, το επόμενο μεγάλο χτύπημα της εποχής εκείνης ήταν η περιβαλλοντική καταστροφή, γνωστή ως The Dust Bowl.

 

 

Το 75% των αγροτών αποφάσισε να παραμείνει στον τόπο τους, η Thompson όμως ήταν μεταξύ των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, αναζητώντας πιο πράσινους βοσκοτόπους.

 

 

Η Thompson, μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της και τα επτά παιδιά, κατέληξαν στην κοιλάδα San Joaquin της Καλιφόρνιας. Εκεί, η φωτογράφος Dorothea Lange η οποία τότε εργάστηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, για την ασφάλεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αποτύπωσε τη σημαντικότερη εικόνα της ζωής της.

Καθώς βρισκόταν εν ώρα εργασίας, έβλεπε την Thompson που στεκόταν στο πλάι του δρόμου και αποτύπωσε κατευθείαν τη διαχρονική αυτή εικόνα. Η Thompson και η οικογένειά της βρισκόταν εκεί ψάχνοντας για δουλειά, όταν το αυτοκίνητό τους είχε χαλάσει στο πλάι του δρόμου. Ο σύζυγός της και οι δύο μεγαλύτεροι υιοί, πήγαν να αναζητήσουν βοήθεια, αφήνοντας τη Thompson πίσω με τα υπόλοιπα πέντε παιδιά.

 

 

Για περισσότερη ιστορία πίσω από την ιστορία, δείτε το παρακάτω βίντεο