Το φυσικό φως είναι μια πηγή φωτισμού που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει. Μπορούμε, όμως, να γίνουμε αρκετά δημιουργικοί ώστε το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό; Η απάντηση είναι ναι. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση. Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε το σπίτι εκείνου του φίλου σας όπου κατά τη δύση του ηλίου το φως χτυπά κάποιο δωμάτιο με στόρια. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε τη χρονική εκείνη στιγμή που το δωμάτιο αυτό θα έχει το ιδανικό φως για το πρότζεκτ σας, καθώς ακόμα και μερικά λεπτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

 

 

Έτσι λοιπόν και εγώ, είχα σχέδιο και οργάνωση! Βρήκα το σπίτι, βρήκα την ώρα που ηταν ιδανική για εμένα και το πρότζεκτ που ήθελα. Η αρχική ίδεα ήταν οτι ήθελα να χρησιμοποιήσω φως που να περνά απο τα στόρια και να πέφτει πάνω σε κάποιον τοίχο ή ντουλάπα, δημιουργώντας δέσμες φωτός που θα μπορούσα να αξιοποιήσω στη φωτογράφιση. Κατά τις 15:30 προετοίμασα το έδαφος, έστησα την κάμερα μου, τοποθέτησα το μοντέλο στο σημείο που ήθελα και άρχισα να πειραματίζομαι με το φως και την εύρεση του σωστού κάδρου μου.

 

 

Φυσικά, το κάθε μοντέλο είναι διαφορετικό, οπότε χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Ο ρόλος τού φωτογράφου είναι να αποτυπώσει στη φωτογραφία αυτό που κάνει για εκείνον το μοντέλο του όμορφο και ξεχωριστό. 

 

 

Ένα βοήθημα στη φωτογράφιση με φυσικό φως για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι και το πρίσμα που συζητήσαμε μαζί στο πρώτο άρθρο "Φωτογραφίζοντας πορτραίτα μέσα από ένα πρίσμα". 

 

 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν χρειάζεται κάποιο στούντιο και ακριβά φώτα για δημιουργικά αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και σωστή αξιοποίηση του περιβάλλοντος γύρω μας.

Ευχαριστώ πολύ την Βίκυ Παπαδάκη που πόζαρε στον φακό μου για τις ανάγκες του άρθρου και ραντεβού στο επόμενο άρθρο για να ανακαλύψουμε μαζί άλλον έναν δημιουργικό τρόπο λήψης πορτραίτου!