Γεια σας, είμαι ο Πάνος και μαζί θα ανακαλύψουμε τον ευφάνταστο κόσμο της δημιουργίας ενός πορτραίτου, μέσα από μία σειρά άρθρων που ξεκινάει από σήμερα. Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, αλλά δυόμιση χρόνια τώρα η φωτογραφική μηχανή έχει γίνει επέκταση του χεριού μου. Η αποτύπωση του ανθρωπίνου προσώπου, καθώς και οι εκφράσεις του υπήρξε πάντα το αγαπημένο μου θέμα φωτογράφισης. Στο πρώτο άρθρο τής σειράς θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου για την τεχνική φωτογράφισης μέσα από ένα πρίσμα!

 

 

Η ιδέα για τη χρήση του πρίσματος γεννήθηκε απο την απορία που είχα αρκετό καιρό πριν, όταν έκανα edit κάποια flares σε μια φωτογραφία.

"Άραγε μπορώ να αναπαράξω ένα τέτοιο αποτέλεσμα απο τη λήψη και όχι μέσω επεξεργασίας;"

Με μια μικρή έρευνα και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες με άλλες ιδέες, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ένα CD ή ένα ποτήρι, κατέληξα ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η αγορά ενός πρίσματος. Έτσι, προχώρησα στην παραγγελία του μέσα από το ebay!

 

 

Η ιδέα είναι απλή και εφαρμόζεται επιτυχώς σε λήψεις πορτραίτων.Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εστιάσεις κανονικά στο πρόσωπο που έχεις απέναντί σου και έπειτα, τοποθετώντας το πρίσμα μπροστά από τον φακό, να το μετακινείς και να το περιστρέφεις αναζητώντας το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Xρώματα, σχέδια, επαναλαμβανόμενα σχήματα, ονειρεμένα bokeh και πολλά άλλα εμφανίζονται “μαγικά” μέσα στο κάδρο!

 

 

Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το φυσικό εφέ του πρίσματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά φωτάκια τύπου σταγόνες.

 

 

Τελικά, καλή η επεξεργασία, αλλά δε συγκρίνεται με την αίσθηση του να παράγεις το αποτέλεσμα που θέλεις εξ' αρχής κατά τη λήψη!

Η χρήση του πρίσματος είναι απαιτητική και χρονοβόρα, καθώς κάθε μοίρα που το περιστρέφεις μπορεί να σου αποφέρει διαφορετικό αποτέλεσμα. Όμως με αρκετή προσπάθεια και πειραματισμούς, νιώθω ότι το αποτέλεσμα με ανταμοίβει.

 

Πώς σας φαίνεται η τεχνική φωτογράφησης μέσα από ένα πρίσμα; Έχετε επιχειρήσει κάποια δική σας πρωτότυπη ιδέα;

Ραντεβού στο επόμενο άρθρο για να ανακαλύψουμε μαζί άλλον έναν δημιουργικό τρόπο λήψης πορτραίτου.