Φωτογραφίες που όλοι έχουμε δει και θαυμάσει. Φωτογραφίες που έγιναν αφίσες, poster, πίνακες ακόμα και λογότυπα.

Σπάνια, όμως, μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι ακριβώς έγινε με αυτή τη φωτογραφία. Ποιά είναι η ιστορία της; Πόσο σημαντική είναι για την ανθρωπότητα; Αλλά και φυσικά, ποιός την έβγαλε;

Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα κάνουμε την αρχή σχολιάζοντας κάποιες από τις γνωστότερες φωτογραφίες παγκοσμίως και θα ασχοληθούμε με την προσωπική δουλειά τού αντίστοιχου καλλιτέχνη.

 

Charles C. Ebbets, 29 Σεπτεμβρίου 1932

Η θρυλική αυτή φωτογραφία που γέννησε την ακόμα πιο θρυλική αφίσα, τραβήχτηκε από τον ατρόμητο φωτογράφο Charles Ebbets στις 29 Σεπτεμβρίου 1932. Έντεκα άνδρες κάθονται σε μια δοκοσκέπαστη και γευματίζουν με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία στον 69ο όροφο του ουρανοξύστη RCA (το σημερινό κτήριο της General Electric), την ίδια ώρα που τα πόδια τους κρέμονται εκατοντάδες μέτρα πάνω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης! Πρόκειται για μία πραγματική φωτογραφία, παρά το γεγονός ότι για χρόνια φημολογούταν ως πλαστή ή παραποιημένη. Μάλιστα, οι περισσότεροι εικονιζόμενοι έχουν αναγνωριστεί από τους οικείους τους.

 

 

Tη δεκαετία του 1930 o Ebbets ήταν ήδη γνωστός φωτογράφος και η δουλειά του είχε δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και των New York Times. Το 1932 διορίστηκε ως Φωτογραφικός Διευθυντής για την ανάπτυξη του Κέντρου Rockefeller και λίγο αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1932, τράβηξε τη φωτογραφία αυτή με τίτλο "Lucnh atop a Skyscraper". Η φωτογραφία αποδιδόταν για χρόνια στον φωτογράφο Lewis Hine, που είχε καταγράψει με τον φακό του την ανέγερση του Empire State Building το 1931. Μόλις το 2003 αναγνωρίστηκε επισήμως ο Charles C. Ebbets ως ο δημιουργός της πασίγνωστης αυτής φωτογραφίας.

 

 

Πολλοί φωτογράφοι σφετερίστηκαν την φωτογραφία αυτή, ωστόσο, η οικογένεια Ebbets παρήγαγε επαληθευμένα γραπτά αρχεία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία του Ebbets, συμπεριλαμβανομένου και των αρχικών αποδείξεων στο επαγγελματικό επιστολόχαρτο που δείχνει την τιμολόγησή του για το έργο.

 

 

Φωτογραφίες του Ebbets να εργαζεται εκείνη την ημέρα δίπλα στους εργάτες, διάφορες άλλες πρωτότυπες εικόνες που τραβήχτηκαν από τον ίδιο κατά την υπηρεσία του στο Rockefeller Center, φωτογραφίες κατά την διαδικασία της παρουσίασης της εικόνας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ebbets, καθώς και αντίγραφα του αρχικού άρθρου του 1932, είναι μερικά από τα έγγραφα τα οποία έχουν ελεγχθεί από επαγγελματίες ερευνητές, δικηγόρους πνευματικής ιδιοκτησίας και ιδιωτικούς ανακριτές και δείχνουν ότι ο Charles Ebbets είναι ο δημιουργός αυτής της φωτογραφίας.

 

 

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι με τις δυσκολίες της εποχής και με μία κάμερα 8 κιλών, ο Charles C. Ebbets μπόρεσε να ισορροπήσει στα ψηλότερα κτήρια υποκατασκευής της εποχής και να αποθανατίσει με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα των εργατών, δημιουργώντας χιουμοριστικές, αλλά και επικίνδυνες εικόνες, αφήνοντας ως παρακαταθήκη πολλές εντυπωσιακές λήψεις!

Αυτή είναι μια μικρή γεύση από την εντυπωσιακή δουλειά του Charles C. Ebbets. Για περισσότερες εικόνες και έμπνευση μπορείτε να επισκεφθείτε την προσωπική του σελίδα.