Τί είναι το HDR;
Τα αρχικά HDR αναφέρονται στις λέξεις High-Dynamic Range, και πρόκειται για μία τεχνική φωτογράφησης που συνδυάζει τόσο τη διαδικασία τής λήψης, όσο και αυτή τής επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι μία εικόνα με υψηλή λεπτομέρεια, εξισορρόπηση φωτεινότητας και δραματικό εφέ σε συνδυασμό με έντονα χρώματα. Το υψηλό κοντράστ εξαλείφεται, ενώ εμφανίζεται φως στα σκοτεινά σημεία τής φωτογραφίας και ταυτόχρονα αποφεύγουμε τα "καμμένα" υπερφωτισμένα σημεία, τα λεγόμενα "highlights". Η τεχνική αυτή συνιστάται κυρίως σε τοπία, καθώς προσφέρει ονειρικά αποτελέσματα όταν συνδυαστεί με συννεφιασμένους ουρανούς, ηλιοβασιλέματα κ.ο.κ, αλλά και την κατάλληλη επεξεργασία.
credits: Babis Nitas - "Another View Photography"
Πώς μπορούμε να το πετύχουμε;
Την ερώτηση αυτή θα την απαντήσουμε σε δύο μέρη, καθώς, όπως αναφέραμε, το HDR απαιτεί έναν συνδυασμό λήψης και επεξεργασίας φωτογραφιών. Ναι, καλά διαβάσατε, "φωτογραφιών" (πολλών) και όχι μίας μόνο φωτογραφίας, διότι για το αποτέλεσμα αυτό θα χρειαστούμε τουλάχιστον 3 φωτογραφίες! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:
Μόλις βρεθείτε στο μέρος στο οποίο επιθυμείτε να δοκιμάσετε την ικανότητά σας στο HDR, θα χρειαστείτε ένα σταθερό σημείο στήριξης για την κάμερά σας (ένα τρίποδο θα ήταν το ιδανικότερο). Ετοιμάζοντας τη μηχανή για τις λήψεις, τοποθετώντας την στο Manual (M), βρίσκουμε το επιθυμητό μας καδράρισμα και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για μια ισορροπημένη έκθεση. Κάνουμε την πρώτη λήψη με αυτές τις ρυθμίσεις και στη συνέχεια μεταβάλλουμε την τιμή τού διαφράγματος (Apperture) κατά 2 ή 3 F stop πάνω (ή κάτω) και πραγματοποιούμε άλλη μία λήψη. Το ίδιο κάνουμε μία ακόμη φόρα με 2 ή 3 F stop πιο κάτω (ή πάνω, αν προηγουμένως επιλέξαμε "κάτω") από την αρχική μας ρύθμιση. Έτσι, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να έχουμε 3 φωτογραφίες: μία ισορροπημένη, μία υποφωτισμένη και μία υπερφωτισμένη.
Post Process
Αφού, λοιπόν, τελειώσουμε με τις λήψεις, περνάμε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και τις ανοίγουμε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών που να διαθέτει λειτουργία για HDR επεξεργασία. Το πιο κατάλληλο είναι το γνωστό σε όλους πια Adobe Photoshop, ωστόσο, υπάρχουν και μερικά άλλα αξιόλογα προγράμματα για τη συγκεκριμένη δουλειά, όπως το Photomatrix Pro, το HDR Darkroom, το Artizen HDR κ.ά. (εμείς θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στο Photoshop, που είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο)
Ανοίγουμε το πρόγραμμα και ακολουθούμε την εξής διαδικασία: File -> Automate -> Merge to HDR Pro. Εκεί, επιλέγουμε τα αρχεία μας και αφήνουμε τον αλγόριθμο του προγράμματος να κάνει την ένωση των φωτογραφιών. (Αυτό που ουσιαστικά κάνει ο αλγόριθμος, είναι να παίρνει διάφορα σημεία από κάθε λήψη και να τα ενώνει σε μία ενιαία εικόνα). Στη συνέχεια εμφανίζεται ένας πίνακας ρυθμίσεων στον οποίο μεταβάλλουμε τις τιμές σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που να κολλακεύει και να αναδεικνύει τη φωτογραφία, και πατάμε OK.
Οι διάφορες λήψεις που είχαμε αρχικά, έχουν πλέον ενωθεί σε μία και μοναδική φωτογραφία, την οποία έχουμε στη διάθεσή μας για περαιτέρω επεξεργασία αν το επιθυμούμε.
Παράδειγμα
Για τη σύνθεση της παρακάτω HDR φωτογραφίας πραγματοποίησα συνολικά 17 λήψεις, από F/3.5 μέχρι F/22, με σταθερή ταχύτητα κλείστρου 1/250 και ISO 200. Εδώ βλέπετε την πιο υπερφωτισμένη, την ισορροπημένη και την πιο υποφωτισμένη από τις λήψεις και από κάτω τη σύνθεση και των 17 σε μία ενιαία HDR φωτογραφία.
Συνοψίζοντας
Το HDR συνιστάται για φωτογραφίες που έχουν να αναδείξουν λεπτομέρειες, σε φυσικό φωτισμό και κατά προτίμηση με ακίνητα αντικείμενα. Προσφέρει ένα ισορροπημένα φωτισμένο αποτέλεσμα και εκτιμάται ότι όσο περισσότερες λήψεις πραγματοποιήσουμε για τη σύνθεση, τόσο πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε!
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!