Πολλές φορές ψάχνοντας να αγοράσετε κάποιον φακό πέφτετε πάνω σε περίεργες συντομογραφίες που δεν γνωρίζετε τι είναι; Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τις συντομεύσεις των Canon φακών. Παρακάτω θα δούμε έναν κατάλογο για τους φακούς Nikon με τους συχνότερους όρους.

 

Κοινές συντομογραφίες

Εστιακό μήκος: Το εστιακό μήκος μετριέται σε χιλιοστά και αντιπροσωπεύει την απόσταση από το οπτικό κέντρο ενός φακού στον αισθητήρα της ψηφιακής μηχανής όταν το θέμα της φωτογραφίας είναι εστιασμένο.

AF / MF: Εναλλαγή μεταξύ αυτόματης εστίασης και χειροκίνητης εστίασης.

F:  Η ταχύτητα με την οποία ο φακός μπορεί να αφήσει το φως να εισέλθει. Αν ο φακός έχει μόνο έναν αριθμό, αυτό είναι το μέγιστο διάφραγμα. Αν ο φακός έχει δύο αριθμούς τότε αυτά τα ανοίγματα είναι τα μέγιστα δυνατά κι εξαρτάται από το εστιακό μήκος που είναι ρυθμισμένος ο φακός.

Περισσότερα για τη λειτουργία του διαφράγματος μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Back to Basics

 

Συντομογραφίες φακών Nikon

VR: Σταθεροποιητής εικόνας (Vibration Reduction).

IF: Εσωτερικής εστίασης. Το μήκος του φακού παραμένει αμετάβλητο.

DX: Φακοί συμβατοί μόνο με APS-C αισθητήρες.

FX: Φακοί συμβατοί με Full Frame αισθητήρες.

AS: Ασφαιρικός φακός, για εξάλειψη παραμορφώσεων σε ευρυγώνιους φακούς.

G: Ο φακός δεν έχει ''δαχτυλίδι'' χειροκίνητης λειτουργίας διαφράγματος. Πλέον ολοι οι φακοί της nikon έρχονται με το γράμμα G.

E: Ένας μηχανισμός ηλεκτρομαγνητικού διαφράγματος ενσωματώνεται μέσα στο σώμα των φακών και ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικών σημάτων από τη φωτογραφική μηχανή.

PC-E: Έλεγχος προοπτικής με ηλεκτρονικό διάφραγμα για αρχιτεκτονική φωτογραφία.

ED: Μειωμένη χρωματική εκτροπή.

CRC: Ευρείας γωνίας, προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα στις πιο κοντινές αποστάσεις.

AF-D: Αυτόματη εστίαση με πληροφορίες απόστασης.

AF-I: Αυτόματη εστίαση με ενσωματωμένο μοτέρ εστίασης. Δεν χρησιμοποιείται πλέον στους σύγχρονους φακούς.

AF-S: Αυτόματη εστίαση με κινητήρα silent wave. Οι φακοί AF-S διαθέτουν ενσωματωμένους κινητήρες εντός του φακού, οι οποίοι λειτουργούν εξαιρετικά σε όλες τις μηχανές χωρίς ενσωματωμένο κινητήρα όπως οι σειρές Nikon D40 / D40x, D60, D3x00 και D5x00.

AF-P: Αυτόματη εστίαση με stepping motor. Αυτές είναι οι νεότερες γενιές ενσωματωμένων κινητήρων που είναι γρήγοροι και εξαιρετικά ήσυχοι, καθιστώντας τους ιδανικούς τόσο για τις ανάγκες της φωτογραφίας όσο και καταγραφής βίντεο. Οι κινητήρες AF-P απαιτούν DSLR Nikon τελευταίας γενιάς όπως D7500 και D500. Δεν θα λειτουργούν με παλαιότερες DX και FX DSLR.

 

Αποθηκεύστε τον συγκεκριμένο "οδηγό" και επισκεφθείτε τον την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε τι σημαίνουν όλες αυτές οι συντομογραφίες.