Ο Martijn Kort κατάφερε να συνδυάσει τις δυο του αγάπες, τη φωτογραφία και το να βρίσκετε πίσω από το πιλοτήριο. Έτσι, κάθε εβδομάδα, βρίσκεται στα 38.000 πόδια, φωτογραφίζοντας τον κόσμο από το πιλοτήριο ενος εμπορικού αεροσκάφους στο οποίο είναι κυβερνήτης. 

Από μικρός βρέθηκε αρκετές φορές στον αέρα, ο πατέρας και ο παππούς του ήταν και οι δύο πιλότοι σε αερόστατο, οπότε πολύ γρήγορα βρέθηκε σε σχολή πιλότων. Όταν πήρε την άδεια πιλότου και άρχισε να πετάει έβλεπε τη θέα τής ανατολής του ηλίου, το ηλιοβασίλεμα, τα αστέρια, και σκεφτόταν πώς θα αρχίσει να τα απαθανατίζει.  

 

 

Η φωτογράφιση μέσα από το αεροσκάφος δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όπως αναφέρει και ο ίδιος:  

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως έξω είναι πολύ σκληρό και το εσωτερικό είναι σχετικά σκοτεινό. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό είναι να περικόψεις τα φωτεινά σημεία ή τις σκιές, ή να τραβάς διαδοχικές φωτογραφίες και μετά να τις συνθέτεις». 

 

 

«Τη νύχτα, τα πράγματα είναι διαφορετικά» συνεχίζει. «Το εξωτερικό είναι σκοτεινό και το πιλοτήριο φωτίζεται. Με υψηλό ISO και σχετικά «γρήγορη» ταχύτητα κλείστρου για τη νυχτερινή σκηνή, τα φώτα του πιλοτηρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «κάψουν» τα φωτεινά σημεία. Θα πρέπει να σκεφτείτε δύο πράγματα: Την κίνηση της γης και τη δική σας ταχύτητα, θα πρέπει να μπορέσετε να τα συνδυάσετε για να ισορροπήσετε τα φωτεινά σημεία ή τις σκιές».

 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το να απαθανατίσει κάποιος όμορφα πλάνα σαν και αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο. Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις αγαπημένες φωτογραφίες του Martijn από το πιλοτήριο:

 

 

Ακολουθήστε τον Martijn Kort σε Instagram, 500px, Facebook καθώς και στην προσωπική ιστοσελίδα του.

 

Πηγή: Petapixel