Με αφορμή τη γιορτή του πατέρα, θυμόμαστε την συγκλονιστική λήψη του Γιάννη Μπεχράκη στην Ειδομένη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. Η εικόνα με τον Σύρο πρόσφυγα να φιλά την κόρη του ενώ περπατά μέσα στην καταιγίδα προς τα ελληνικά σύνορα κοντά στην Ειδομένη είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ ο ίδιος ο Μπεχράκης την είχε κατατάξει ανάμεσα στις αγαπημένες του.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή το 2017, ο Γιάννης Μπεχράκης παρομοίασε τον πατέρα της φωτογραφίας με σούπερ-ήρωα: "Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε. Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της". 

 

 

Σε έναν άλλον σχολιασμό για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο Γιάννης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "Θα ήθελα να ήμουν αυτός ο πατέρας, νομίζω κάθε παιδί θα ήθελε έναν τέτοιο πατέρα. Αυτή η φωτογραφία αποδεικνύει ότι υπάρχουν σούπερ ήρωες. Δεν φοράει κόκκινη κάπα, αλλά μια μαύρη από πλαστική σακούλα σκουπιδιών. Για 'μενα αντιπροσωπεύει τον οικουμενικό πατέρα και την άνευ όρων αγάπη του πατέρα για την κόρη του»,

Όσο για το "παρασκήνιο" της συγκεκριμένης λήψης, ο επί 30 χρόνια συνεργάτης του Γιάννη Μπεχράκη Βασίλης Τριαναταφύλλου περιγράφει: «Εκείνο το πρωί φύγαμε από το ξενοδοχείο και ο Γιάννης παραπονιόταν γιατί έβρεχε. Στον δρόμο μας για τα σύνορα είδαμε μια ομάδα προσφύγων και αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε. Μετά από κάποια ώρα, του λέω "εντάξει, πάμε". Μου είπε "όχι, όχι, περίμενε, δεν έχω τη φωτογραφία". Περίμενα στο αυτοκίνητο όταν κάποια στιγμή επέστρεψε και μου λέει "οκ, έχω την φωτογραφία". Την έψαχνε αυτή την φωτογραφία».

Για την ιστορία, το 2015 ο Γιάννης Μπεχράκης θα τιμηθεί από τη βρετανική εφημερίδα Guardian για τη σπάνια «ματιά» του στον κόσμο, ενώ το 2016, 3 χρόνια πριν τον θάνατό του, θα βραβευτεί με το βραβείο Πούλιτζερ. 

 

Πηγές: Η Καθημερινή, CNN Greece, Πρώτο Θέμα