Ένας φωτογράφος ποτέ δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής και σίγουρος μετά από μία φωτογράφηση, μέχρι να περάσει τα αρχεία στον υπολογιστή του! Υπάρχουν, ευτυχώς, τρόποι για να αποφύγουμε τις σπάνιες άλλα και μη-αναστρέψιμες ανεπιθύμητες καταστροφές.
1) Πάντα να κάνετε format στην κάρτα όταν την αγοράζετε
Οι περισσότερες κάρτες μνήμης έχουν υποστεί format και είναι έτοιμες προς χρήση πριν βγουν στα καταστήματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και έτοιμες για βέλτιστη χρήση! Το καλύτερο format γίνεται μέσα στην κάμερα (και όχι στον υπολογιστή) επειδή εκεί θα γίνονται οι περισσότερες διεργασίες με αυτή. Η κάρτα χρειάζεται να λειτουργεί σε αρμονία με το σύστημα αρχείων τής μηχανής.
2) Ασφαλή φύλαξη
Το πιο σημαντικό κομμάτι μίας κάρτας μνήμης, αποτελούν τα μεταλλικά στοιχεία που κάνουν την επαφή. Βεβαιωθείτε ότι τα προσέχετε όσο καλύτερα γίνεται, γιατί μέχρι και η παραμικρή ποσότητα σκόνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Συνήθως συνοδεύονται από πλαστικές θήκες στο μέγεθός τους, αν όμως χρησιμοποιείτε πολλές, ενδεικτική λύση αποτελούν θήκες με πολλαπλές θέσεις για κάρτες μνήμης σαν αυτές.
3) Προσπαθήστε να χρησιμοποιείται μία κάρτα για μία μηχανή
Απώλεια δεδομένων ενδέχεται να παρουσιαστεί αν χρησιμοποιείτε την ίδια κάρτα μνήμης σε περισσότερες από μία μηχανές. Ακόμα κι αν είναι από την ίδια εταιρεία, οι αλγόριθμοι εγγραφής δεδομένων μπορεί να διαφέρουν κι αυτό να οδηγήσει σε ολική απώλεια δεδομένων.
4) Μη διαγράφετε απλώς, κάντε format
Άλλο πράγμα η διαγραφή όλων των αρχείων από μία κάρτα μνήμης κι άλλο να την κάνεις format, παρόλο που φαίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Στην ουσία, όταν κάνεις format μία κάρτα μνήμης, κάνεις επανεκκίνηση στη λειτουργία της, χωρίς να έχεις το ρίσκο προηγούμενων σφαλμάτων που τυχόν να είχε εμφανίσει.
5) Καλύτερα πολλές και μικρές παρά μία και μεγάλη
Η θέληση για αγορά μίας μεγάλης χωρητικότητας κάρτας μνήμης είναι κατανοητή. Άλλωστε είναι λογικό να αγοράσεις μία 64GB ή 128GB αντί για πολλές 16GB ή 32GB. Επειδή όμως κάποια άτομα δεν έχουν και την τύχη με το μέρος τους και η μεγάλης χωρητικότητας κάρτα μνήμης τους καταλήγει να χαλάει χωρίς καμία προειδοποίηση και να χάνεται όλη η δουλειά, ας μην το ρισκάρουμε. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να πρέπει να αλλάζεις κάρτες κατά τη διάρκεια μίας φωτογράφησης, είναι όμως προτιμότερο από το να χάσεις τη δουλειά μίας ημέρας και πιθανότατα και τον πελάτη σου.
6) Μη χρησιμοποιείτε φθηνά card readers
Αν χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας κάρτες μνήμης (κάτι που θα έπρεπε να κάνετε), βεβαιωθείτε ότι δε χρησιμοποιείτε κάποιο τυχαίο card reader της πλάκας. Ό,τι προφύλαξη και να πάρετε δε θα είναι αρκετή αν χρησιμοποιείτε κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να βλάψει τα δεδομένα ή ακόμη και την ίδια την κάρτα! Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε ένα card reader της ίδιας μάρκας με την κάρτα μνήμης που έχετε.
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!