Πάω στοίχημα πως έχεις συνηθίσει να διαβάζεις άρθρα με συμβουλές για το πώς να γίνεις καλύτερος, πώς να αποφύγεις τα λάθη που κάνεις ως φωτογράφος, τί πρέπει να κάνεις για να έχεις μια πετυχημένη καριέρα κλπ.

Αυτή τη φορά, ήρθε η ώρα να μάθεις για τις κακές σου συνήθειες τις οποίες, όχι μόνο δεν πρέπει να κόψεις, αλλά οφείλεις να αναγνωρίσεις ως προσοδοφόρες. Πάμε να τις δούμε.

 

Η συνήθεια να μην ψάχνεις το τέλειο

Στις μέρες μας είναι πολλοί οι τελειομανείς φωτογράφοι οι οποίοι θέλουν να έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους κάθε στάδιο της διαδικασίας. Από την προετοιμασία για λήψη, μέχρι την τελική επεξεργασία. Οι τύποι αυτοί ενοχλούνται αν δουν κάποιον άλλον να μην είναι σαν κι αυτούς, αλλά ίσως τελικά να είναι και καλύτερα έτσι!

Μαθαίνοντας και αποδέχοντας ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, όπως για παράδειγμα τον καιρό ή οποιονδήποτε άλλο "¨τυχαίο" παράγοντα μίας φωτογράφησης, ακόμα και τις αντιδράσεις τού πελάτη σου, μπορείς να βελτιωθείς. "Πώς;";

Η παγίδα στην οποία πέφτει συχνά ένας τελειομανής φωτογράφος, είναι να θέτει τα στάνταρ του τόσο υψηλά, που να καταλήγει να μην τα καταφέρνει. Αυτό τού αποφέρει απογοήτευση και ενόχληση απέναντι στο επάγγελμά του, κάτι το οποίο σίγουρα δε σε βοηθάει να βελτιωθείς.

Προσοχή! Δε λέω να μην προσπαθείτε πάντα για το τέλειο, λέω απλώς να μην το θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.

 

Η συνήθεια να βγαίνεις εκτός deadlines

Τα deadlines υπάρχουν για να μην τα ξεπερνάς. Ωστόσο, αν δυσκολεύεσαι τις περισσότερες φορές να μείνεις πιστός σε αυτά, μην ανησυχείς. Αξίζει ο λίγο παραπάνω χρόνος που θα πάρεις προκειμένου να τελειοποιήσεις το αποτέλεσμα που θα παραδώσεις. Αν βέβαια καθυστερείς με τις παραδόσεις επειδή τεμπελιάζεις ή βαριέσαι να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες, τότε καλύτερα να ξανασκεφτείς τον ρόλο σου ως φωτογράφος!

Το πορτφόλιο είναι η δύναμη ενός φωτογράφου, όπως ήδη έχουμε αναλύσει και στο αντίστοιχο άρθρο. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειάζεσαι λίγο παραπάνω χρόνο προκειμένου η δουλειά σου να δείχνει πολύ καλύτερη, παρ'τον.

Πιο πιθανό είναι να δυσαρεστήσεις έναν πελάτη που θα πάρει ένα μέτριο αποτέλεσμα στην ώρα του, παρά έναν που θα πάρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα 1-2 μέρες αργότερα!

 

 

Η συνήθεια να αγχώνεσαι συνέχεια

Συνήθως, όταν έχεις κάνει κάτι άπειρες φορές, συνηθίζεις στην όλη διαδικασία και κάθε φορά βγαίνει όλο και πιο εύκολα και πιο χαλαρά. Αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και έχεις την τάση να αγχώνεσαι κάθε φορά ακόμα και με κάτι που ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις, δεν πειράζει!

Στο επάγγελμα αυτό, δεν είναι κακό να αγχώνεσαι. Είτε έχει να κάνει με μία φωτογράφηση για ένα ολοκαίνουριο πρότζεκτ, είτε με έναν παλιό, καλό και έμπιστο πελάτη, το άγχος μπορεί να είναι αποδοτικό. Σε κρατάει σε εγρήγορση και δε σου επιτρέπει να εφησυχαστείς.

Αυτή είναι και η υγειής πλευρά τού άγχους, η οποία σε "αναγκάζει" να είσαι πολύ προσεκτικός για κάθε λεπτομέρεια.

 

Η συνήθεια να ασχολείσαι με το ίδιο είδος

Αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αν σκεφτείς ότι όταν γίνεσαι πολύ καλός σε κάτι θες να ασχολείσαι συνέχεια με αυτό. Το να ειδικευτείς, λοιπόν, σε ένα είδος φωτογραφίας δεν είναι καθόλου κακό!

Ας πάρουμε για παράδειγμα το επάγγελμα του γιατρού. Υπάρχει διαφορετική ειδίκευση σχεδόν για κάθε μέρος του σώματος (αν δεν κάνω λάθος). Δε νομίζω να περιμένεις έναν καρδιολόγος να μπορεί να βγάλει γνωμάτευση για το πόδι σου που πονάει. Μπορεί να έχει μια μικρή γνώση περί αυτού, αλλά δεν είναι ο τομέας του.

Γι΄ αυτόν τον λόγο επίλεξε το είδος που σε ενδιαφέρει πιο πολύ και αφοσιώσου σε αυτό, προκειμένου να γίνει καλύτερος!

 

Τώρα, λοιπόν, που έμαθες γι' αυτές, δε χρειάζεται να χαλαρώσεις, αλλά ούτε και να θεωρείς τον εαυτό σου δικαιολογημένο. Συνέχισε να μαθαίνεις, να εξασκείσαι και να προσπαθείς κάθε μέρα να γίνεις καλύτερος φωτογράφος!

Έχετε κάποια άλλη κακή συνήθεια που θεωρείτε καλή; Μοιραστείτε την άποψή σας μαζί μας στα σχόλια από κάτω!