Ιστορικές στιγμές για την ανθρωπότητα καθώς το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής «Mars 2020» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) προσεδαφίστηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στην επιφάνεια του Άρη.

Το ρομποτικό όχημα ταξίδεψε στο διάστημα περίπου επτά μήνες, διανύοντας 472 εκατ. χιλιόμετρα, πριν περάσει από την ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα 19.000 χιλιομέτρων την ώρα, ώστε να αρχίσει την κάθοδό του στην επιφάνεια του πλανήτη. 

Η προσεδάφιση ήταν το πιο επικίνδυνο τμήμα της διετούς αποστολής, κόστους 2,7 δισ. δολαρίων, που πρωταρχικό στόχο έχει την αναζήτηση μικροβιακής ζωής που ενδεχομένως υπήρχε στον Άρη πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης ήταν πιο ζεστός, πιο υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

 

AP Images / "Η προσεδάφιση επιβεβαιώνεται» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της NASA. «Το Perseverance βρίσκεται με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη".


Οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν είχαν πολύ μικρή ανάλυση (320×240 pixel) και είναι ασπρόμαυρες λόγω του ότι καταγράφηκαν από τις κάμερες "ελέγχου συγκρούσεων" που χρησιμοποιεί το ρόβερ, τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα συστήματα ασφαλείας των drones.

Οι επόμενες τρεις λήψεις όμως έχουν καλύτερη ποιότητα και χρώματα, οι οποίες αποτυπώνουν το πάνω μέρος του ρόβερ, μέρος της επιφάνειας του Άρη με υπερ-ευρυγώνιο φακό, καθώς και ένα "κοντινό" πλάνο με μία από τις ρόδες του και κάποιους βράχους.

 

Οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε το ρόβερ αμέσως μετά την προσεδάφισή του στον πλανήτη Άρη.

 

 

Το «Perseverance» διαθέτει μια πειραματική συσκευή που μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν καθαρότερες εικόνες και τους πρώτους αρειανούς ήχους, καθώς επίσης και έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό.

Στις επόμενες ημέρες, το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό drone βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει στον Άρη, το οποίο θα βοηθήσει στην συλλογή πληροφοριών. 

H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ανανεώνει συχνά τον λογαριασμό του «Perseverance» στο Twitter, δίνει τη δυνατότητα μέσω ειδικής σελίδας να παρακολουθούμε την θέση του ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη, ενώ όλες οι φωτογραφίες που θα καταγράψει θα δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα της NASA.

 

Πηγές: PetaPixel, Έθνος, Newsbeast