Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές τους λήψεις!

Πριν μερικές ημέρες, όπως ήδη γνωρίζετε, μία τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στον Κάλαμο Αττικής και όπως ήταν λογικό αρκετοί φωτορεπόρτερ έσπευσαν να καταγράψουν το γεγονός.

Βλέποντας λοιπόν αργότερα αρκετές εικόνες από διάφορα μέσα και ρεπόρτερ στο internet, το μάτι μου κόλλησε σε μία. Μία εικόνα του Άλκη Κωνσταντινίδη στην οποία φαίνονται δύο άνδρες και ένας σκύλος πάνω σε μία μηχανή, να τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες. Μοιάζει πραγματικά με καρέ από ταινία!

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης ξεκίνησε την καριέρα του ως freelancer φωτορεπόρτερ το 2009. Το 2014 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Reuters καλύπτοντας τις οικονομικές και πολιτικές κρίσεις της χώρας μας καθώς και την προσφυγική κρίση.

Το 2015 πήρε το βραβείο της "Φωτογραφίας της Χρονιάς" του Reuters, χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό International Press Photo της Κίνας και ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε το βραβείο Pulitzer του Reuters. Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη και κατέχει πτυχίο Γαλλικής φιλολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Άλκη Κωνσταντινίδη και μας μίλησε για τη συγκεκριμένη εικόνα με τη μηχανή, και όχι μόνο. Μας μετέφερε ακριβώς το κλίμα, την ένταση και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτές τις τρεις εφιαλτικές ημέρες της πυρκαγιάς.

 

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης γράφει για το photocontest.gr

"Δυστυχώς ήταν μια πυρκαγιά που εξελισσόταν σε πολλά μικρά και μεγαλύτερα μέτωπα και σε πολύ δύσβατα σημεία. Η περιοχή είναι γεμάτη αγροτικούς δρόμους που ενώνουν τις κατοικημένες περιοχές. Ο καπνός περιόριζε σημαντικά την ορατότητα και δυσκόλευε την αναπνοή. Νομίζω πως χρειάστηκα αρκετές ώρες μέχρι να χαρτογραφήσω το τοπίο και να αρχίσω να έχω μια ιδέα για το προς τα που πρέπει να κινηθώ με ασφάλεια, καθώς δεν ήξερα που θα συναντούσα ένα νέο μέτωπο.

Όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου εκείνη τη στιγμή είναι κομμάτι της ιστορίας που εξελίσσεται. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να διαλέξω τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που στο τέλος της ημέρας θα δώσουν μια δυνατή ιστορία, με συνοχή, που θα καταφέρει να πετύχει το σκοπό της. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, συχνά θα υπάρξουν κάποιες εικόνες που θα ξεχωρίσουν και θα αναδειχθούν περισσότερο από το ίδιο το θέμα"

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

"Η φωτιά μπορεί να είναι οπτικά εντυπωσιακή και να δίνει εξίσου εντυπωσιακές εικόνες, είναι όμως από τα πιο επικίνδυνα θέματα προς κάλυψη, καθώς είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη. Μια μικρή αλλαγή στο άνεμο και η φωτιά μπορεί να "τρέξει" 100 μέτρα προς το μέρος σου σε λιγότερο από λεπτό, όπως επίσης να βρεθείς περικυκλωμένος δίχως να το αντιληφθείς, καθώς μπορεί λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους να μην έχεις πλήρη εικόνα της εξέλιξής της. Λόγω αυτής της επικινδυνότητας, το Reuters ξεκίνησε από φέτος ειδικά σεμινάρια για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, σχετικά με την κάλυψη των πυρκαγιών."

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

"Βρισκόμουν με κάποιους ακόμα συναδέλφους στην κορυφή μιας πλαγιάς πάνω στην οποία έτρεχε η φωτιά και ήταν ζήτημα λεπτών μέχρι να έφτανε στο μέρος μας. Οι δύο νεαροί έφτασαν για να μας ειδοποιήσουν πως η φωτιά θα μας κύκλωνε σύντομα και πως έπρεπε να φύγουμε. Εντόπισαν αυτό το σκύλο που μας περιτριγύριζε φοβισμένος και ξεκίνησαν να προσπαθούν να τον ανεβάσουν στο μηχανάκι τους. Μετά από μερικές προσπάθειες τα κατάφεραν, ακριβώς όταν η φωτιά είχε φτάσει στο δρόμο και ξεκίνησε να καίει μερικά μέτρα πίσω τους. Είχα απομακρυνθεί μερικά μέτρα οπότε τους φωτογράφισα την ώρα που έφευγαν από το σημείο, τρέχοντας και μη κοιτώντας πίσω."

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

REUTERS / Alkis Konstantinidis

 

"Την τέταρτη μέρα και μετά από αυτή την τεράστια προσπάθεια των πυροσβεστών, όλα έδειχναν πως ήταν υπό έλεγχο. Ανέβηκα σε ένα υψηλότερο σημείο που είχε θέα σε όλη την έκταση που καιγόταν τις προηγούμενες μέρες, βλέποντας τις καμένες εκτάσεις ανάμεσα στα διασωθέντα κομμάτια του δάσους. Σε αυτό το τοπίο τις προηγούμενες μέρες εκτυλίχθηκαν δεκάδες μικρές ιστορίες, γεμάτες ιδρώτα και προσπάθεια. Απλά χαίρομαι που μπόρεσα να δείξω ένα μικρό μέρος από αυτές."