Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές τους λήψεις!

Πριν μερικές ημέρες οι Extreme Photographers δημοσίευσαν μία εντυπωσιακή φωτογραφία που από την πρώτη κιόλας στιγμή κέρδισε τον θαυμασμό του κόσμου! Πριν όμως μιλήσουμε για τη λήψη και την ιστορία πίσω από αυτή, ας μάθουμε ποιοι είναι οι Extreme Photographers.

 

 

Οι Extreme Photographers ιδρύθηκαν το 2016 από τους φωτογράφους Βαγγέλη Κουτσοδόντη και Γιώργο Δαλιάνη. Η ενασχόληση τους με τα extreme sports, όπως οι καταβάσεις φαραγγιών και σπηλαίων, ήταν η αιτία να αξιοποιήσουν την αγάπη τους για τη φωτογραφία. Οι μοναδικές εικόνες που αντικρίζουν στα φαράγγια και τα σπήλαια δεν μπορούν να περιγραφούν και να αποτυπωθούν απλά σε ένα καρέ. Έτσι γεννήθηκαν και οι Extreme Photographers.

 

 

Οι Extreme Photographers γράφουν για το photocontest.gr

"Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει αστείρευτη κρυμμένη ομορφιά η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί προς τα έξω. Μέσα από τον φωτογραφικό μας φακό αποτυπώνουμε τον υπόγειο πλούτο της χώρας μας, όπως σπήλαια, αλλά και τον επίγειο όπως φαράγγια.

Ως στόχο έχουμε, μέσα απο τις τεχνικές που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε στα extreme sports, να δείξουμε με μια άλλη διαφορετική ματιά, αυτή των Extreme Photographers, γνωστά μέρη και τοπία της χώρας μας.

 

 

Η αρχή λοιπόν έγινε με το Σεϊτάν Λιμάνι στα Χανιά. Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν ο συνιδρυτής των Extreme Photographers, Βαγγέλης Κουτσοδόντης, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη παραλία. Αμέσως η παραλία έγινε το καλοκαιρινό του στέκι. Έκτοτε κάθε χρόνο η επίσκεψη ειναι δεδομένη, μέχρι πέρσυ που σε μία βραδινή του βόλτα στην παραλία, του ήρθε η ιδέα για την βραδινή φωτογράφησή της.

Η υλοποίηση της ιδέας αυτής έγινε φέτος ως ExtremePhotographers πλεόν, μαζί με τον συνιδρυτή Γιώργο Δαλιάνη. Συνδυάστηκε με την κατάβαση του φαραγγιού Διπλοχάχαλο που ξεκινά απο το λατομείο και καταλήγει στην παραλία του Σεϊτάν. Μέσα απο την πορεία μας στο φαράγγι μπορέσαμε να δούμε το Σεϊταν Λιμάνι απο μία άλλη οπτική πλευρά που δεν μπορεί να αντικρίσει ο καθένας.

 

 

Οι προετοιμασίες και ο τρόπος λήψης ήταν το καθημερινό μας θέμα συζήτησης, λόγω της ιδιαιτερότητας του μέρους το βράδυ. Θέλαμε μια παραλία άδεια από κόσμο κάτι το οποίο θεωρούσαμε δεδομένο, αλλά και μια θάλασσα ήρεμη ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε το βαθύ γαλάζιο χρώμα της. Και κάπου εδώ έρχεται το πρώτο μας εμπόδιο!

Την ημέρα εκείνη στη θάλασσα επικρατούσε ταραχή με αποτέλεσμα να την έχει ανακατέψει και να καθιστά αδύνατη την αποτύπωση του χρωματισμού. Μην έχοντας άλλη επιλογή γιατί δεν είχαμε άλλη μέρα, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε.

Το δεύτερο εμπόδιο το οποίο είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν μια παρέα Γάλλων αποτελούμενη από 8 άτομα που κατέβηκε στην παραλία με σκοπό την διανυκτέρευση τους. Μιλώντας μαζί τους μας διαβεβαιώνουν τελικά πως δεν έχουν σκοπό να ανάψουν το οτιδήποτε γιατί θέλουν να θαυμάσουν τα άστρα και το φωτεινό φεγγάρι εκείνης της βραδιάς. Και πράγματι σε όλη την διαδικασία που διήρκυσε η φωτογράφηση, η συμπεριφορά τους ήταν άψογη.

 

 

Έτσι, η φωτογράφιση ξεκινά! Φωτογράφος ο Βαγγέλης, και η φιγούρα που θα διαδραμάτιζε τον κεντρικό ρόλο στο κάδρο, ο Γιώργος. Η επικοινωνία μεταξύ μας γίνεται μέσω ασυρμάτων, διότι η απόσταση μας ήταν αρκετά μεγάλη, ο Βαγγέλης στην πλαγιά του βουνού και ο Γιώργος κάτω στην παραλία. Βγάλαμε διάφορες λήψεις, πειραματιστήκαμε με διάφορους φωτεινούς χρωματισμούς, αλλά παίξαμε και με σπίθες.

 

 

Το αποτέλεσμα, όμως, το οποίο μας ικανοποίησε πιο πολύ από όλες ήταν η φωτογραφία η οποία πλέον έχει γίνει ευρέως γνωστή μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει προσελκύσει χιλιάδες κόσμο εκφράζοντας την αρέσκεια του προς αυτή, είτε με κάποιο σχόλιο θαυμασμού, είτε κοινοποιώντας τη. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη φωτογραφία είναι γιατί μέσα από αυτή πιστεύουμε ότι βγάζουμε ένα μυστήριο. Μέσα σε αυτή, η μόνη φωτιστική μας πηγή είναι ο φακός που έχουμε στα κράνη, και τον οποίο χρησιμοποιήσαμε για τη συγκεκριμένη λήψη. Θέλαμε δηλαδή να μεταμορφώσουμε το Σεϊτάν Λιμάνι σε «Σπήλαιο» στο οποίο συναντάς και το υγρό στοιχείο.

 

 

Ως Extreme Photographers πιστεύουμε πως η απήχηση και η έκταση που έχει λάβει η φωτογραφία μας, είναι μια ηθική ικανοποίηση γιατί πετύχαμε τον στόχος μας. Και ο στόχος δεν είναι άλλος, από το να αποδώσουμε φωτογραφικά το Σεϊτάν Λιμάνι με την δική μας ματιά, βράδυ, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού αποτυπωμένη ως φωτογραφία.

Παράλληλα όμως, μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο ώστε να παρουσιάζουμε στον κόσμο την διαφορετική αυτή ματιά που εμείς πρεσβεύουμε, γιατί τελικά δείχνει να έχει ανταπόκριση.

Βρείτε τους Extreme Photographers σε Facebook και Instagram!

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια Nikond5300 με 18-55 φακό, τρίποδο, ενα τηλεχειριστήριο και ένας σπηλαιολογικός φακός ως φωτιστική πηγή.