Στο σημερινό άρθρο θα σχολιάσουμε τα γνωστά σε όλους presets, δηλαδή τις έτοιμες ρυθμίσεις που υπάρχουν σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

 

Τα υπέρ και τα κατά της χρήσης των presets.

Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συναίσθημα στη φωτογραφία και όλα γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Όλοι μοιάζουν μεταξύ τους και δεν υπάρχει πουθενά η προσωπικότητα του φωτογράφου.

Η άλλη πλευρά των χρηστών στηρίζεται στο ότι φέρνει ταχύτητα στη δουλεία τους, παραδίδουν γρηγορότερα αποτέλεσμα, μαθαίνουν να πειραματίζονται και δημιουργούν μέσα από τα πρότυπα την ταυτότητα τους.

 

Γιατί χρησιμοποιώ presets

Προσωπικά, ως φωτογράφος γάμων, καταλαβαίνω και τις δύο πλευρές. Μισούσα πάντα τα συνηθισμένα που έβλεπα σε όλους, αλλά τα presets είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια ενός φωτογράφου.

Η συνέπεια και η ακρίβεια του λόγου είναι κάτι περισσότερο σπουδαίο από την ποιότητα της δουλειάς για αρκετούς ανθρώπους. Στο τέλος κάθε γάμου, ξαφνικά, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε βγάλει περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες! 

Ταυτόχρονα σκεφτόμαστε ότι από αυτές, οι μισές και λιγότερες θα πρέπει να παραδοθούν στο ζευγάρι για να μπορέσει να διαλέξει φωτογραφίες για τα άλμπουμ του. Άρα η δουλεία μας ξεκινάει από τη στιγμή που θα καθίσουμε στο γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή μας.

Όπως ανέφερα, η συνέπεια είναι το παν, αλλά όταν έχεις μεγάλο φόρτο εργασίας είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσεις να προσθέσεις σε όλες το στυλ και την υφή που επιθυμείς. Σε αυτή τη φάση έρχονται τα preset και είναι σωτήρια! Τα περισσότερα από τα πρωτότυπα έχουν μετατραπεί για να μπορούν να ταιριάζουν στο στυλ της κάθε δουλείας και φυσικά στην προσωπικότητά μου.

 

 

Δημιουργήστε το δικό σας preset system

Όσο περισσότερο ασχολούμαι με τα presets, τόσο δημιουργώ το δικό μου χρωματικό στυλ. Αν και μου πήρε αρκετό καιρό για να βρω κάτι που να ταιριάζει στις ανάγκες και το ύφος μου, ακόμα προσπαθώ να το φτάσω στο μέγιστο των επιθυμιών μου.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι όλα ξεκινάνε από τη λήψη! Το σημαντικότερο είναι μια σωστή λήψη και έπειτα έρχεται ο εντυπωσιακός χρωματισμός.

 

 

Προσωπικά, δεν είμαι μεγάλος fan του VSCO ή του Mastin, παρόλο που είναι από τα διασημότερα, αλλά προτιμώ το LXCN και το BRIXTON. Το δεύτερο, μάλιστα, το χρησιμοποιώ με μερικές τροποποιήσεις στις περισσότερες δουλείες γάμων που φωτογραφίζω.

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα preset δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις κατηγορίες της φωτογραφίας. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τον πελάτη σας για να καταλάβετε τι του ταιριάζει και τι αξίζει να κάνετε στην κάθε δουλεία που σας προκύπτει.

 

 

Τα μισείς; Τα αγαπάς; Περιμένουμε την άποψή σας και τα επιχειρήματα σχετικά με τα presets. Σε κάθε περίπτωση πάντως, να θυμάστε να φωτογραφίζετε σωστά, με προσωπικότητα και να επεξεργάζεστε με ταυτότητα και στυλ.

 

Φωτογραφίες άρθρου: Γιώργος Καρατζόγλου