Το να γίνει κάποιος φωτογράφος, σίγουρα δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνήθως απαιτείται αρκετός χρόνος, αλλά και δουλειά.
Ωστόσο, κάθε φωτογράφος περνάει από κάποια στάδια κατά τη διαδικασία αυτή.
1. Η πρώτη φωτογραφική μηχανή
Το πιο πιθανό είναι να τραβούσατε φωτογραφίες από μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας διάφορες μηχανές, ακόμα και μίας χρήσης από το περίπτερο! Όμως μια μέρα το πήρατε απόφαση να επενδύσετε στην πρώτη σας σοβαρή φωτογραφική μηχανή. Αν είστε πιο νέοι είστε τυχεροί, γιατί αυτό σημαίνει ότι η κάμερα αυτή πιθανότατα ήταν ψηφιακή, ενώ όσοι πέρασαν το στάδιο αυτό με μία μηχανή με φιλμ, σίγουρα τα βρήκαν λίγο πιο σκούρα.
Όπως και να 'χει όμως, όλα αυτά τα κουμπιά και οι "άπειρες" επιλογές και δυνατότητες της μηχανής σάς τρομάζουν, με αποτέλεσμα να γυρνάτε αρκετά συχνά την κάμερα στο αυτόματο πρόγραμμα auto ελπίζοντας για καλύτερο αποτέλεσμα. Πολύ πιθανό επίσης να καταλήγετε να τραβάτε πολλές φωτογραφίες τον σκύλο, τη γάτα ή τα λουλούδια στον κήπο σας, γιατί ντρέπεστε ακόμα να τη χρησιμοποιήσετε μπροστά σε κόσμο.
Διάβασε επίσης: Τα λάθη που κάνουν οι νέοι φωτογράφοι!
2. Εκπαίδευση
Κάποια στιγμή συνειδητοποιείτε ότι ο μόνος τρόπος να γίνεται πραγματικός φωτογράφος είναι μέσα από τη μελέτη, ώστε να μάθετε επιτέλους να χρησιμοποιείτε σωστά τη μηχανή που κρατάτε στα χέρια σας. Είτε πρόκειται για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είτε ανάγνωση εκπαιδευτικών άρθρων στο διαδίκτυο, είτε ακόμη και κάνοντας παρέα με πιο έμπειρους φίλους σας φωτογράφους, καταλήγετε να εξοπλιστείτε με περισσότερες γνώσεις. Έτσι, καταλήγετε σιγά σιγά να καταλαβαίνετε έννοιες όπως ταχύτητα κλείστρου και διάφραγμα, ISO, βάθος πεδίου κλπ.
3. Εξοπλισμός
Και κάπου εδώ αρχίζετε να συνειδητοποιείτε την "όμορφη" ανάγκη σας για περισσότερο εξοπλισμό: φακούς, φλας, φίλτρα, τρίποδα, φωτογραφικές τσάντες, φώτα κλπ. Έτσι, μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο να αναζητάτε χρήματα προκειμένου να αγοράσετε κάτι καινούριο που βγήκε, όμως, ακόμα και όταν τα καταφέρετε συνειδητοποιείτε ότι σε λίγο θα κυκλοφορήσει κάτι ακόμη πιο καινούριο! Κανείς άλλωστε δεν σας είπε ότι το να είσαι φωτογράφος δεν κοστίζει.
Διάβασε επίσης: Να γιατί ο εξοπλισμός δεν κάνει το φωτογράφο!
4. Η φωτογραφία είναι τέχνη
Στο στάδιο αυτό είστε πλέον ερωτευμένοι με τη φωτογραφία και αποτελεί το κορυφαίο -αν όχι και το μοναδικό- πάθος σας. Είστε καλλιτέχνης! Η φωτογραφία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα... είναι τέχνη! Έχει να κάνει με τη δημιουργία όμορφων εικόνων. Ποτέ δεν θα περιορίζατε την καλλιτεχνική σας ακεραιότητα προκειμένου να παράγετε φωτογραφίες που δεν σας αρέσουν, γιατί το μόνο που έχει σημασία είναι η τέχνη.
5. Τέχνη vs χρήματα
Ποιος νοιάζεται για την τέχνη;; Οι πελάτες σας δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη δική σας "αρτιστίκ" πινελιά στις φωτογραφίες που ζητάνε. Απαιτούν φωτογραφίες που να ανταποκρίνονται στα δικά τους "θέλω" και απαιτήσεις και ξάφνου... τα χρήματα γίνονται πιο σημαντικά από την τέχνη γιατί τα χρειάζεσαι για να ζήσεις!
Διάβασε επίσης: Είσαι έτοιμος να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος;
6. Η σύγκριση
Έχοντας πλέον μπει στη σκληρή πραγματικότητα αποσκοπείτε να βελτιωθείτε. Έτσι, αυτόματα καταλήγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας και τη δουλειά που παράγετε με την αντίστοιχη άλλων φωτογράφων. "Μα τι κάνει αυτός καλύτερα από εμένα;", "πώς μπορώ να πετύχω κι εγώ ένα τόσο αξιόλογο αποτέλεσμα;".
Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί σε πρώτη φάση να σας τρομάζουν, όμως μια σωστή σύγκριση μπορεί να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς -και όχι μόνο- ορίζοντές σας, αποφέροντάς σας περισσότερη γνώση και χρήματα.
7. Η Αποδοχή
Εν τέλη, καταλήγετε σε ένα σημείο όπου είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα που παράγετε. Έχετε πλέον αποκτήσει τη δική σας ταυτότητα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό! Πλέον είστε εσείς αυτό που εμπνέει τους νεότερους φωτογράφους και ανοίγει τις συζητήσεις εξηγώντας τους πώς λειτουργεί η μηχανή που κρατάνε στα χέρια τους.
Ωστόσο, για να παραμείνετε σε αυτή τη θέση και να μην επιστρέψετε σε κάποιο από τα προηγούμενα στάδια, το μυστικό είναι στη συνεχή εκπαίδευση και μάθηση, καθώς δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να μαθαίνετε νέα πράγματα...
Διάβασε επίσης: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι γίνεσαι καλύτερος φωτογράφος!
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!