Με σύνθημα "δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι ό,τι βλέπεις στο διαδίκτυο", το Twitter ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της αυθεντικότητας των δημοσιεύσεων των χρηστών, σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό των ψευδών ειδήσεων και εικόνων. Ή αλλιώς, των "διαδεδομένων" fake news.

"Οι χρήστες μπαίνουν στο Twitter για να ενημερωθούν και χρειάζονται αξιόπιστες πληροφορίες. [..] Παρουσιάζουμε το Birdwatch, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην κοινότητα του Twitter, με σκοπό την αντιμετώπιση των παραπλανητικών πληροφοριών", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Twitter, Keith Coleman.

 

 

Το Birdwatch στοχεύει στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, με τη βοήθεια όμως του κάθε χρήστη. Κάθε χρήστης θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον εντοπίσει κάποια ψευδή ανάρτηση, να συμπληρώσει "σημειώσεις" με τις αληθείς πληροφορίες γύρω από την ανάρτηση. Στη συνέχεια, οι σημειώσεις θα είναι διαθέσιμες σε κάθε χρήστη που θα βλέπει τη συγκεκριμένη δημοσίευση.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο σε συγκεκριμένους χρήστες της Αμερικής, οι σημειώσεις και τα σχόλια τους που θα "διορθώνουν" ψευδές δημοσιεύσεις θα αποστέλλονται σε συγκεκριμένη σελίδα, μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται και οι υπόλοιποι χρήστες.

 

 

 

Ωστόσο, ο τελικός σχεδιασμός του Birdwatch είναι να ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του Twitter, χωρίς να χρειάζεται η μετάβαση των χρηστών σε άλλη σελίδα για να βλέπουν τις σημειώσεις και τα σχόλια.

 

Φωτογραφία: allianve/dpa