Η πρώτη έκδοση της Canon EOS 5D κυκλοφόρησε το "μακρινό", από τεχνολογικής άποψης, 2005 και η τελευταία έκδοσή της, η Mark IV παρουσιάστηκε 11 χρόνια μετά.

Στο πέρασμα των χρόνων, το μοντέλο τής Canon γνώρισε μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη, με συνεχείς αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς.

 

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρα από τις αναμενόμενες προσθήκες Wi-Fi και αύξηση των megapixels, αποτελεί το ISO, το οποίο "τερματίζει" πλέον στα 32.000, εν αντιθέσει με τα 3.200 ISO της Mark I.

Αυτή ακριβώς την ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο γενιές θέλησε να δείξει στο παρακάτω βίντεο ο φωτογράφος Pablo Strong. Πριν το παρακολουθήσουμε όμως πρέπει να αναφέρουμε τις τιμές των δύο συγκρινόμενων μηχανών. Η Canon EOS 5D Mark I κοστίζει μεταχειρισμένη (η παραγωγή της έχει σταματήσει) περίπου 600 ευρώ στην Ελλάδα και η Canon EOS 5D Mark IV κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ.

 

 

 

Στα 800 ISO οι δύο μηχανές αποδίδουν κατά βάση το ίδιο, με το αρχείο της Mark IV να είναι κάπως "καθαρότερο" από θέμα θορύβου. Η διαφορά είναι πολύ μικρή.

 

 

Στα 1250 ISO και οι δύο μηχανές δίνουν διαχειρίσιμα αρχεία, ωστόσο της Mark IV είναι πολύ πιο "καθαρό".

 

 

Στα 1600 ISO η Mark I εμφανίζει θόρυβο, το αρχείο όμως της Mark IV παραμένει καθαρό.

 

 

Στα 3.200 ISO (το όριο της Mark I) το αρχείο της πρώτης γενιάς ζορίζεται αρκετά, η Mark iV όμως συνεχίζει τις λήψεις "αθόρυβα".

 

 

Για το φινάλε, ο Pablo πίεσε την Canon EOS D Mark IV στα όρια, με το ISO να αγγίζει τα 32.000! Τα αρχεία παραμένουν διαχειρίσιμα..

 

 

Συμπερασματικά, η πρώτη γενιά της Canon EOS 5D αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ερασιτέχνες, ακόμα και για χρήση ως δεύτερο-back up σώμα.

Η τελευταία γενιά απευθύνεται κατά βάση σε επαγγελματίες (το φανερώνει και η τιμής της άλλωστε) και για χρήση σε απαιτητικές συνθήκες φωτισμού.