Η Canon ανακοίνωσε τη νέα R3, τη ναυαρχίδα της στα mirrorless μοντέλα, μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση της ανάπτυξής της. Έως σήμερα, η Canon είχε φροντίσει να μας κρατά σε αγωνία, ανακοινώνοντας συχνά - πυκνά μερικά από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ανερχόμενης R3. Ήρθε η στιγμή να την "γνωρίσουμε" καλύτερα.

Η Canon R3 διαθέτει έναν νέο αισθητήρα stacked με οπίσθιο φωτισμό, ο οποίος αποδίδει 24.1 megapixels, ανεπτηγμένος από την ίδια την Canon. Η Ιαπωνική εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι ο νέος αισθητήρας, παρόλο που έχει λιγότερα megapixels, προσφέρει καλύτερη ανάλυση φωτογραφιών από τον αισθητήρα της 5D Mark IV

Ο αισθητήρας επίσης είναι εξοπλισμένος με σύστημα σταθεροποίησης απόδοσης έως 8 stops, συνδυαστικά με συγκεκριμένους φακούς.

 

 

 

 

Ο νέος αισθητήρας συνδυαστικά με τον επεξεργαστή DIGIC X επιτρέπει στην R3 να αποτυπώνει φωτογραφίες με έως και 30(!) καρέ το δευτερόλεπτο, με τη χρήση του ηλεκτρονικού κλείστρου και χωρίς να "μαυρίζει" το οφθαλμοσκόπιο.

Με τη χρήση του μηχανικού κλείστρου, οι μέγιστες λήψεις ανά δευτερόλεπτο περιορίζονται στις 12, ενώ υποστηρίζονται λήψεις με φλας με ταχύτητα έως 1/180, με τη χρήση του ηλεκτρονικού κλείστρου.

Το iso της νέας R3 μπορεί να ρυθμιστεί από τα 100 έως 102.400 (επεκτάσιμο έως 204.800), ενώ εξοπλίζεται με σύστημα εστίασης Dual Pixel CMOS AF II με 1053 σημεία εστίασης και δυνατότητα εστίασης και παρακολούθησης θεμάτων σε συνθήκες φωτισμός ισοδύναμα με EV -7.5.

 

Αναφορικά με το σύστημα εστίασης, η R3 διαθέτει το πρωτοποριακό σύστημα Εye Control AF, το οποίο σύμφωνα με την Canon παρέχει μια πιο άμεση και φυσική σύνδεση μεταξύ φωτογράφου και μηχανής. Η μέθοδος επιλογής σημείου AF μετακινεί το σημείο εστίασης εκεί που κοιτάζει ο φωτογράφος.

Η R3 μπορεί να εστιάσει όχι μόνο στα μάτια, σε πρόσωπα και σε σώματα ανθρώπων, αλλά και σε σκυλιών, γατιών και πτηνών. Η παρακολούθηση ανθρώπων είναι δυνατή ακόμα και αν φορούν κράνος που καλύπτει το πρόσωπο ή γυαλιά ηλίου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για παρακολούθηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Εντυπωσιακή είναι και η δυνατότητα εστίασης στο κράνος των οδηγών αγώνων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ υπάρχει και η επιλογή για προτεραιότητα εστίασης στο όχημα ή στον εκάστοτε οδηγό. 

 

 

 

Νέα προσθήκη αποτελεί επίσης και το νέο ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο των 5.76 εκατομμυρίων dots, τεχνολογίας OLED, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Canon. Η υψηλή φωτεινότητα του viewfinder σε συνδυασμό την τεχνολογία HDR της Canon, προσφέρουν μία φυσική εικόνα στον χρήστη, η οποία φαίνεται να είναι παρόμοια με τα οπτικά, "απλά" viewfinder που συναντάμε στις DLSR.

Στα του βίντεο, η Canon R3 έχει δυνατότητα καταγραφής, μεταξύ άλλων, 6Κ RAW στα 60 fps και 4Κ στα 120 fps σε ρύθμιση Canon Log 3 και χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον αισθητήρα, χωρίς crop.

 

Αναφορικά με τη διαχείριση της υπερθέρμανσης του αισθητήρα, η Canon αναφέρει ότι η R3 θα απενεργοποιηθεί μόνη της 25 λεπτά μετά την καταγραφή βίντεο ανάλυσης 6Κ στα 60 fps στην "βασική" ρύθμιση και ύστερα από 60 λεπτά στην ρύθμιση "high". 

Το σώμα της R3 αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι μαγνησίου, το οποίο όχι μόνο μοιάζει, εργονομικά και σχεδιαστικά, με τα σώματα της σειράς EOS-1DX αλλά και προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στη σκόνη. Το βάρος της είναι αισθητά μειωμένο και περιορίζεται στα 1.015 γραμμάρια (με την μπαταρία), συγκριτικά με τα 1440 γραμμάρια της 1D X Mark III.

Η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της R3 είναι τεχνολογίας LCD, μεγέθους 3.2 ιντσών και 4.3 εκατομμυρίων dots, υπάρχει υποδοχή για ενσύρματη σύνδεση στο Internet, USB, Wi-Fi στα 5gHz και Bluetooth. Η μηχανή έχει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης, μία για CFexpress και μία για SD.

 

 

 

 

Τέλος, το νέο hot shoe που χρησιμοποιείται στην R3 υποστηρίζει την χρήση νέων εξαρτημάτων, μικρόφωνα, φλας και το νέο ST-E10 transmitter για την άμεση ασύρματη μεταφορά των φωτογραφιών σε συσκευές Android και IOS. 

Η Canon R3 θα είναι διαθέσιμη από τον Νοέμβριο στην τιμή των 6.000 δολαρίων.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η εκδήλωση παρουσίασης της Canon R3, καθώς και φωτογραφικό υλικό.