Έχοντας ήδη αναφερθεί σε μερικά από τα σημάδια που φανερώνουν ότι γίνεσαι καλύτερος φωτογράφος, αυτή τη φορά θα αναλύσουμε λίγο μερικά από αυτά που δείχνουν πως είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα, κάνοντας την αγάπη σου για τη φωτογραφία επάγγελμα.

 

Να κατέχεις τη θεωρία

Το θεωρητικό κομμάτι της φωτογραφίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρακτικό. Ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματικό επίπεδο, οφείλεις να έχεις κατανοήσει πλήρως τις βασικές λειτουργίες μίας φωτογραφικής μηχανής και κυρίως τη σχέση αμοιβαιότητας. Αν μάλιστα έχεις αποφασίσει και το είδος της φωτογραφίας με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς, πρέπει να έχεις ήδη εντρυφήσει πιο συγκεκριμένα σε αυτό. Δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον να σε πληρώσει για κάτι το οποίο δε γνωρίζεις θεωρητικά να κάνεις. Διάβασε ένα βιβλίο, δες tutorials στο YouTube ή ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά μας άρθρα για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου.

 

Υιοθέτησε το δικό σου στυλ

Ένα από τα στοιχεία τα οποία ξεχωρίζει τον έναν φωτογράφο από τον άλλον, είναι το ιδιαίτερο προσωπικό στυλ του, η δική του προσωπική ματιά. Είναι σημαντικό για τον πελάτη να γνωρίζει από πριν το αποτέλεσμα που θα πάρει, κι αυτός άλλωστε θα είναι και ο λόγος που θα σε προσεγγίσει και θα σε προτιμήσει έναντι άλλων επαγγελματιών συναδέλφων.

 

Κατανόησε πώς λειτουργεί η δουλειά

Μπορεί να είσαι εξαιρετικός φωτογράφος, άλλα σαν επαγγελματίας να μην τα πηγαίνεις τόσο καλά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ως επαγγελματίας φωτογράφος που δουλεύει μόνος του, θα πρέπει να μάθεις να έχεις όλους τους ρόλους. Να επικοινωνείς με τον πελάτη, να αναλαμβάνεις την κοστολόγηση, να προωθείς σωστά τη δουλειά σου, να στήνεις το πορτφόλιο σου... με λίγα λόγια, για να πετύχεις ως φωτογράφος θα πρέπει να είσαι πολλά περισσότερα από φωτογράφος.

 

Να εμπιστεύεσαι το πορτφόλιό σου

Πιστεύω πως αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Όταν εσύ ο ίδιος δεν εμπιστεύεσαι ή δεν μένεις ικανοποιημένος ρίχνοντας μια ματιά στις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, πώς μπορείς να περιμένεις ότι θα το κάνει ένας υποψήφιος πελάτης; Το να έχεις το δικό σου καλοστημένο πορτφόλιο, ενισχύει κατά κύριο λόγο τη δική σου αυτοπεποίθηση και όρεξη να φτάσεις ακόμη πιο ψηλά ως επαγγελματίας.

 

 

Φτιάξε ένα business plan

Κάνοντας το βήμα για να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος, πολύ πιθανό να σημαίνει ότι σκοπεύεις να ζήσεις από αυτό ή έστω ότι θέλεις να βγάλεις κάποια παραπάνω χρήματα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχεις ήδη σκεφτεί πώς θα το κάνεις. Πώς θα προσεγγίσεις τους πελάτες σου, πώς θα κάνεις τους πελάτες να σε βρουν και να έρθουν εκείνοι σε εσένα, πόσα πρότζεκτ μπορείς να αναλάβεις ταυτόχρονα κλπ. Δε χρειάζεται να είναι τέλειο, αρκεί να έχεις κατά νου αυτές τις σκέψεις.

 

Έχε κάποια χρήματα ήδη στην άκρη

Η φωτογραφία είναι ένα "ακριβό σπορ". Πόσο μάλλον όταν είσαι επαγγελματίας, χρειάζεται να έχεις τον ανάλογο εξοπλισμό για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις εκάστοτε απαιτήσεις τού πελάτη σου. Μπορεί, λοιπόν, να θες να γίνεις επαγγελματίας προκειμένου να βγάλεις περισσότερα χρήματα, αυτό όμως, ως επί των πλείστων, προϋποθέτει να έχεις ήδη κάποια.

 

Να γνωρίζεις την αρνητική πλευρά

Τραβάς φωτογραφίες γιατί είναι κάτι που σου αρέσει να κάνεις, μία διασκέδαση, μία ψυχαγωγία. Κανείς δε σε αναγκάζει να το κάνεις, αποτελεί μία δική σου επιλογή. Όλα αυτά αλλάζουν μόλις αποφασίσεις να κάνεις το χόμπυ σου επάγγελμα. Γι' αυτόν τον λόγο μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι όντως θα κάνεις πάντα αυτό που σου αρέσει για να ζήσεις. Θα είναι πολλές οι φορές που θα προκύπτει μια δουλειά την οποία αν είχες την επιλογή να απορρίψεις, θα την απέρριπτες... όμως δε θα το κάνεις, γιατί τα χρήματα θα είναι πιο σημαντικά από τις προτιμήσεις σου.

 

Εν κατακλείδι, το να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος αυτομάτως σημαίνει παραπάνω υποχρεώσεις, αλλά και απολαβές. Οι προκλήσεις αυξάνονται, όπως και οι απαιτήσεις. Μη βιαστείς, όμως, να κάνεις αυτό το βήμα αν πρώτα δε σιγουρευτείς ότι έχεις το απαραίτητο πλάνο με το οποίο θα πορευτείς.