Ο αλφισμός ή αλμπινισμός, γνωστός και ως λευκοπάθεια, είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής σ' ένα άτομο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αλφισμού παγκοσμίως υπάρχει στην Αφρική, όπου κατά συνέπεια, είναι περισσότερο ορατά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της πάθησης. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, τα οποία εντάθηκαν δραματικά στην Τανζανία στα μέσα του 2008, όταν και αναφέρθηκαν περίπου 35 δολοφονίες και ακρωτηριασμοί ανθρώπων με αλφισμό (ανάμεσά τους και παιδιά) ως «μαγεμένων», κυρίως από οργανωμένες συμμορίες που μισθώνονται από γιατρούς - μάγους της φυλής.

Το πρότζεκτ που διάλεξα σήμερα να σας παρουσιάσω, έχει ως κύριο θέμα αυτή την πάθηση. Πιο συγκεκριμένα, η φωτογράφος Μarinka Μasseus προσπάθησε με όπλο την φωτογραφία, να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο που ζει στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Τανζανία.

Όπως αναφέρει η ίδια: "Στην Τανζανία όποιος έχει αυτή την πάθηση, πιστεύουν ότι είναι κακός. Πιστεύουν ότι η δολοφονία ενός ατόμου με αλμπινισμό φέρνει καλή τύχη και πολλές γυναίκες που γεννούν ένα παιδί με αλμπινισμό καλούνται να σκοτώνουν το μωρό του κατά τη γέννηση."

 

 

Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι "Under the Same Sun" (μτφ. Κάτω από τον ίδιο ήλιο). Πρόκειται για μία φράση - πρόταση που δημιουργεί στον θεατή μια εσωτερική αναζήτηση. Μια προειδοποίηση που υμνεί το διαφορετικό ανάμεσα σε ένα σύνολο. Πολλές φορές έχουμε ακούσει το: "Όλοι από τον ίδιο Θεό είμαστε", μια φράση που προσπαθεί να ενώσει τους ανθρώπους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε μόνο λόγια, αλλά και ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο έργο με έντονες εικόνες στις οποίες πρωταγωνιστεί το "μαύρο" και το "άσπρο".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνήθως οι δημιουργοί χάνονται μέσα στη σημαντικότητα τους θέματος που επιλέγουν. Η φωτογράφος Μarinka Μasseus δεν αποτύπωσε απλά μια δύσκολη κατάσταση. Την έφτασε στο σημείο που ήθελε για να αποδώσει καλύτερα την σημαντικότητα της.

Περισσότερη δουλεία της φωτογράφου μπορείτε να βρείτε στο Facebook και στην προσωπική της ιστοσελίδα.