Το ηφαίστειο Raikoke στα νησιά Kuril της Ρωσίας εξερράγη την προηγούμενη εβδομάδα, με τον κρατήρα, που βρίσκεται στα 700 μέτρα υψόμετρο, να εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες σκόνης και αερίων πάνω από τα σύννεφα. Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν ορατή από δορυφόρους και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά 402 χιλιόμετρα πάνω από το ηφαίστειο.

 

Φωτογραφία από δορυφόρο.

 

"Το πρωί της 22ας Ιουνίου, αστροναύτες φωτογράφισαν την έκρηξη του ηφαιστείου Raikoke, με τα ηφαιστειακά πετρώματα να ανεβαίνουν σε μία στενή στήλη και στη συνέχεια να εξαπλώνονται σε ένα μέρος του βουνού, γνωστό ως περιοχή "ομπρέλα", αναφέρει σε δελτίο τύπου η NASA.

 

Ακροπάριστη λήψη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Η λήψη έγινε με την Nikon D5 στα 340mm από κάποιο "ανώνυμο" μέλος του πληρώματος Expedition 59 στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό.

Να αναφέρουμε ότι η ΝASA το 2017 είχε προμηθευτεί 53 (!) Nikon D5 για τις ανάγκες της διαστημικής υπηρεσίας, αγορά ύψους 344.500 δολαρίων!

Για την ιστορία, το ηφαίστειο εξερράγη στις 22 Ιουνίου, μετά από σχεδόν 95 χρόνια. Η τελευταία του έκρηξη ήταν το 1924 και από τότε παρέμεινε σιωπηλό, έως το περασμένο Σάββατο.