Την περασμένη εβδομάδα, το Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) απεκάλυψε τους νικητές των φετινών βραβείων του Environmental Photographer of the Year. Οι νικητές αποκαλύφθηκαν την ίδια μέρα με τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να δείξει στο ευρύ κοινό την επίπτωση που έχει η κλιματική αλλαγή όχι μόνο στη φύση, άλλα και στους ανθρώπους.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους φετινούς νικητές τού διαγωνισμού.

 

Υποβρύχιο καθάρισμα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια του πρότζεκτ Zero Waste Blue

 

Την 1η Ιανουαρίου του 2018, το Mεξικάλι ήταν μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής, της γεωγραφικής του θέσης, της βιομηχανίας και των αυτοκινήτων.

 

Πεσμένα δέντρα περικυκλώνονται από κύματα της λιμνοθάλασσας Φουναφούτι στην Τουβαλού. Η διάβρωση της γης ήταν πάντα πρόβλημα για τη χώρα του Νότιου Ειρηνικού, αλλά τα προβλήματα εντείνονται καθώς ανεβαίνει το επίπεδο της θάλασσας και κοντεύουν να βυθιστούν εντελώς τα μικροσκοπικά νησιά του αρχιπελάγους.

 

Ένα αγόρι πίνει βρώμικο νερό μέσα από λασπόνερα, εξαιτίας της έλλειψης νερού που έχει προκληθεί από την αποψίλωση δασών στην Κένυα. Η έλλειψη καθαρού νερού αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διαρροϊκών ασθενειών όπως η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός, η δυσεντερία και άλλες που οφείλονται στην πόση μολυσμένων υδάτων.

 

Στη Ντάκα πάλι, μία γυναίκα κοιμάται στην γεμάτη σκουπίδια όχθη ενός ποταμού.

 

Το δάσος Χάμπαχ ήταν σχεδόν 12.000 ετών όταν το αγόρασε μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα άνθρακα που έκρυβε στη γη του. Το αρχαίο δάσος είχε κάποτε το μέγεθος του Μανχάταν, πλέον έχει απομείνει μόνο το 10%.

 

Ένα παιδί παίζει με μία πλαστική σακούλα στην Μπουρκίνα Φάσο. Περίπου 380 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά από 2,3 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε 448 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2015. Κάθε μέρα περίπου 8 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικής ρύπανσης καταλήγουν στις θάλασσες μας.

 

Δύο άνδρες κόβουν το κέρατο ρινόκερου στη Νότια Αφρική, προκειμένου να μην πέσει θύμα λαθροκυνηγών. Τα επίπεδα λαθροθηρίας είναι τόσο υψηλά που οι ειδικοί συστήνουν την αφαίρεση του κεράτου κάθε 12-14 μήνες, ώστε να αποτρέπονται αποτελεσματικά οι λαθροκυνηγοί.

 

Ρακοσυλλέκτες ψάχνουν ολημερίς στη χωματερή Σισντόλ του Νεπάλ για υλικά ή οτιδήποτε πολύτιμο μπορεί να πουληθεί. Η προσωρινή χωματερή που βρίσκεται κοντά στο Κατμαντού λειτουργεί από το 2005. Σήμερα, η χωρητικότητα της έχει σχεδόν εξαντληθεί.

 

Χιλιάδες άνθρωποι μετακομίζουν κάθε χρόνο στη Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκαλντές, αναζητώντας δουλειά. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να δεχτούν σκληρές εργασίες, όπως να μεταφέρουν κάρβουνο σε τσουβάλια.

 

Ένα κορίτσι κοιμάται σε ένα γραφείο μέσα στο σχολείο της. Οι ακραίες βροχοπτώσεις τριπλασιάστηκαν στο Σαχέλ τα τελευταία 35 χρόνια εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αλλαγή του κλίματος έχει προκαλέσει 70 επεισόδια καταρρακτώδους βροχής την τελευταία δεκαετία, αν και η περιοχή υφίσταται επίσης σοβαρές ξηρασίες.

 

Ορμητικό, τεράστιο κύμα παρασέρνει έναν ψαρά έξω από την καλύβα του στη Μουμπάι (Βομβάη) της Ινδίας. Η μεγαλούπολη αυτή κινδυνεύει από πλημμύρες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η θερμοκρασία στην ξηρά και στο νερό έχουν αυξηθεί προκαλώντας αντίστοιχα και την άνοδο στο επίπεδο της θάλασσας.

 

Δείτε όλες της φωτογραφίες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό εδώ.

 

Δείτε επίσης: Το σοκαριστικό εξώφυλλο του National Geographic

 

Πηγή: PetaPixel, Ciwem