Neil Armstrong, 20 Ιουλίου 1969

Στις 16 Ιουλίου του 1969, οι Michael Collins, Edwin Aldrin και Neil Armstrong εκτοξεύτηκαν στο διάστημα από το Cape Kennedy μέσα στο Apollo 11. Τέσσερις μέρες αργότερα έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Η εικόνα αυτή, με τον Aldrin να στέκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και τον "φωτογράφο" Armstrong να αντανακλάται στο κράνος τού συναδέλφου του, άλλαξε την αντίληψη που έχουμε για εμάς και τον πλανήτη μας. Ήταν το αποκορύφωμα του "φλερτ" που ξέσπασε εκείνη την εποχή με τη σελήνη. Κι ενώ η περιβόητη μαύρη σάτιρα του Dr. Strangelove εκείνο τον καιρό στην Αμερική, προέβλεπε την καταστροφή τής γης, ο John Kennedy υποσχόταν μια επιτυχμένη αποστολή προς τον φυσικό δορυφόρο τού πλανήτη μας.

Για την συντριπτική πλειοψηφία φυσικά, το φεγγάρι παραμένει απλώς ένα οπτικό στοιχείο στον νυχτερινό ουρανό και η μόνη απόδειξη που έχουμε για να λέμε ότι φτάσαμε και πατήσαμε κάποτε εκεί πάνω, είναι κάποιες φωτογραφίες σαν αυτή. Λογικό λοιπόν, να αρχίζουν να ξετυλίγονται περίτεχνες συνωμοσίες και θεωρίες που να τέθουν υπό αμφισβήτηση την αυθεντικότητά τους. Έχει πλέον γίνει αντιληπτό όμως, μιας και εκείνη την εποχή οι προθέσεις τής NASA δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρες, ότι τόσο η αποστολή με το Apollo 11, όσο και άλλες παρόμοιες και μικρότερης σημασίας αποστολές, έγιναν σε μεγάλο βαθμό προς τέρψη τού κόσμου και φυσικά για να κάνουν πραγματικότητα κάποιες φωτογραφίες σαν αυτή.

Στην επιφάνεια του φεγγαριού είδαμε τον Armstrong και τον Aldrin να χοροπηδάνε, να παίζουν γκολφ και να υψώνουν την Αμερικάνικη σημαία. Όλα αυτά καταγράφηκαν στην κάμερα και προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό κοινό ολόκληρου του κόσμου! Ήταν μια στιγμή υπερθεάματος για την ανθρώπινη ιστορία ή μάλλον ένα θεαματικό "τέλος" στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς η αποίκηση (έστω και προσωρινή) στο φεγγάρι, σήμανε το τέλος των γήινων συνόρων για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην ταινία επιστημονικής φαντασίας τού Stanley Kubrick με τίτλο "2001: A Space Odyssey", του 1968, ο αστροναύτης θεωρήθηκε το επόμενο στάδιο εξέλιξης του ανθρώπου.

Οι αιχμηρές γραμμές και οι έντονες, βαθιές σκιές τής φωτογραφίας αυτής, υποδηλώνουν ένα εξωγήινο περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί αναλόγως προκειμένου να πάει εκεί, μετατρέποντας τον εαυτό του σε εξωγήινο, χωμένο βαθιά κάτω από τα στρώματα της στολής του και με το πρόσωπό του κρυμμένο πίσω από το κράνος του. Παρ'όλα αυτά, ακόμα και σήμερα το μόνο που έχουμε είναι αυτή και μερικές ακόμη φωτογραφίες, κι έτσι η "υπόσχεση" που άφησε η αποστολή του Apollo 11, παραμένει μια ουτοπία και καθιστά τη "νέα εποχή" ένα αρκετά μακρινό, ακόμη, όνειρο!