Αυτό που πραγματικά με ενθουσιάζει με τη φωτογραφία είναι ότι συνέχεια μπορείς να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, αρκεί να έχεις την όρεξη.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι οι περισσότερες φωτογραφίσεις που κάνω είναι σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ ό,τι διαθέσιμο φως βρίσκω ενδιαφέρον. Οι καλοί μου φίλοι μου έκαναν δώρο για τα γενέθλια μου ένα softbox σταθερού φωτισμού και όπως καταλαβαίνετε ήταν θέμα χρόνου να το δοκιμάσω! Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από τις δύο πρώτες φωτογραφίσεις με σταθερό φωτισμό.

Η πρώτη φωτογράφιση έγινε στο σπίτι μου, πιο συγκεκριμένα στο δωμάτιο της μικρής μου αδερφής η οποία δεν είχε κανένα πρόβλημα να ποζάρει για τις ανάγκες της φωτογράφισής μου. 

Αυτό που συμπέρανα κατευθείαν είναι πως όσον αφορά τις φωτογραφίσεις με σταθερό φωτισμό, το πιο σημαντικό είναι η τοποθέτηση του μοντέλου σε σχέση με το φως μέσα στον χώρο. Ανάλογα με τη γωνία φωτισμού το αποτέλεσμα αλλάζει δραματικά. 

 

 

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία είχα τοποθετήσει το softbox διαγώνια και μπροστά από το μοντέλο μου. Χρησιμοποιώντας και μερικά φωτάκια πάγου θέλησα να δώσω βάθος και χρώμα στο κάδρο μου.

 

 

Η επόμενη απόπειρα ήταν να χρησιμοποιήσουμε δύο φώτα. Τοποθέτησα πάλι διαγώνια και δεξιά το softbox και πήρα ένα κλασσικό λαμπατέρ από αυτά που έχουμε όλοι στα γραφεία μας και το χρησιμοποίησα σαν back light, για να φωτίζει δηλαδή από πίσω και λίγο διαγώνια ώστε να δημιουργεί αυτή τη λεπτομέρεια όπως φαίνεται και στα αριστερά του προσώπου. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε απλώς να βάλετε ένα ριζόχαρτο μπροστά από λαμπατέρ και... έχετε ένα softbox!

H δεύτερη φωτογράφιση πήρε μέρος στο σπίτι της πολυαγαπημένης μου φίλης Αλεξάνδρας. Ένα σπίτι γεμάτο γάτες, όμορφη θέα και ξύλινα πατώματα. Όντας και οι δύο δημιουργικά πλάσματα αφήσαμε την φαντασία μας να μας κυριεύσει και δοκιμάσαμε διάφορες οπτικές. Καταλήξαμε σε ένα πιο ατμοσφαιρικό και μουντό ύφος που θεωρώ ταίριαζε απόλυτα στα χρώματα του δωματίου. 

 

 

Το softbox αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε τελείως διαφορετικά. Δεν φώτιζε το μοντέλο μου αλλά το ταβάνι του δωματίου, με σκοπό να διαχέεται ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο ώστε οι σκιές που παράγοντες να είναι μαλακές και όχι σκληρές.

 

 

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα να μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το είδος φωτογράφισης, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα!

Εσείς έχετε κάνει φωτογράφιση χρησιμοποιώντας softbox? Εάν όχι, το προτείνω ανεπιφύλακτα! 

Ραντεβού στο επόμενο άρθρο για να ανακαλύψουμε μαζί άλλον έναν δημιουργικό τρόπο λήψης πορτραίτου.