Κάθε φωτογράφος νιώθει την ανάγκη να βλέπει τη δουλειά του να γίνεται ολοένα και καλύτερη. Η εξέλιξη αυτή όμως, κάθε άλλο παρά απλή είναι και σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται από μόνο του με την πάροδο του χρόνου.

Αν βρίσκεσαι σε μια φάση όπου νιώθεις πως έχεις σταματήσει να βελτιώνεσαι ως φωτογράφος, ρίξε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό:

 

1. Δεν παίρνεις την κάμερα μαζί σου

Πρόκειται κατά βάση για ένα πρακτικό επάγγελμα. "Practice makes perfect" που λένε και στα χωριά. Αν δεν εξασκείσαι σε συχνή βάση, τότε μην περιμένεις να δεις κάποια πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κουβαλάς παντού τον εξοπλισμό σου; Όχι απαραίτητα. Είμαι σίγουρος ότι ως φωτογράφος μπορείς να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες και με το κινητό σου, αν η περίσταση το απαιτεί. Αν όμως έχεις σχεδιάσει να επισκεφθείς ένα ενδιαφέρον μέρος και έχεις το δίλημμα "να πάρω ή όχι την κάμερα μαζί μου;", τότε οφείλεις να πάρεις τη σωστή απόφαση... και την κάμερα σου!

 

2. Βιάζεσαι να γίνεις καλύτερος

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποπίπτουν σε αυτό το λάθος, ορμώμενοι από την τεράστια δίψα και όρεξη για βελτίωση. Η βελτιώση, όμως, προαπαιτεί κάποια στάδια εκμάθησης, εξάσκησης και ξανά από την αρχή, ώσπου να φτάσεις βήμα-βήμα στο επιθυμητό επίπεδο. Δεν έχει να κάνει με το "σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός", αλλά με το ότι αν βιαστείς να φτάσεις με τη μία στην... Ιθάκη, χωρίς τα κατάλληλα εφόδια, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις και θα μείνεις κολλημένος κάπου στο ενδιάμεσο.

 

3. Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Ως φωτογράφος, είναι αρκετά λογικό να έχεις τον δικό σου κύκλο με συναδέλφους φωτογράφους, είτε κάνεις παρέα μαζί τους, είτε όχι. Μπορεί να έχεις επιλέξει να παρακολουθείς τη δουλειά τους γιατί σε εμπνέουν και θέλεις να παίρνεις ιδέες, αλλά πολλές φορές καταλήγεις να απελπίζεσαι, θεωρώντας πως δε θα φτάσεις ποτέ το δικό τους επίπεδο. Κάθε φωτογράφος έχει το δικό του στυλ και ματιά. Αν θέλεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλον, τότε καν' το αποδοτικά: ανάλυσε τα στοιχεία τής εικόνας που σε εντυπωσίασε, δηλαδή το κάδρο, τον φωτισμό, τα χρώματα, την οπτική γωνία κλπ. και ενσωμάτωσε το στοιχείο αυτό που σου άρεσε, στο δικό σου στυλ.

 

 

4. Ανησυχείς για το τι πιστεύουν οι άλλοι

Ένας φωτογράφος είναι ένα δημιουργικό άτομο και επομένως είναι λογικό κάποια στιγμή να κολλήσει ή να ξεμείνει από έμπνευση. Το λεγόμενο "δημιουργικό μπλοκ" πολλές φορές παράγεται από φόβο ή άγχος. Φοβόμαστε να κάνουμε αυτό το κλικ, γιατί μπορεί δίπλα μας εκείνη τη στιγμή να υπάρχει κάποιος "καλύτερος" φωτογράφος ο οποίος να μας κατακρίνει για την επιλογή μας. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η αυτοπεποίθηση. Όσο πιο πολλές φωτογραφίες τραβάς, τόσο καλύτερος γίνεσαι και τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αποκτάς, δίχως να ανησυχείς για το τί πιστεύουν οι άλλοι για σένα.

 

5. Δε δέχεσαι τις κριτικές των άλλων

Ένα σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στην εποχή των social media, είναι η τάση των φωτογράφων να επιζητούν το feedback, δηλαδή την άποψη των άλλων για τη δουλειά τους, χωρίς όμως να είναι έτοιμοι να την ακούσουν. Μία αρνητική κριτική μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο προσοδοφόρα από κάθε άλλη θετική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη. Μάθε να δέχεσαι τις κριτικές των άλλων, αφότου πρώτα μάθεις να φιλτράρεις ποιές από αυτές είναι κακοπροαίρετες και ποιές όχι. Μπορεί να μη συμφωνείς με κάτι που θα ακούσεις, αξίζει όμως να το δοκιμάσεις... ίσως να σε βοηθήσει εν τέλη!

 

6. Μένεις κολλημένος στην τεχνική

Όταν φτάσεις σε ένα σημείο να έχεις κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό την τεχνική πλευρά της φωτογραφιάς, δηλαδή τα καδραρίσματα, τον φωτισμό, την έκθεση κλπ. θέλεις να τα τηρείς σε κάθε σου κλικ. Από τη μία αυτό είναι καλό και σωστό, από την άλλη όμως πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται ένας σημαντικός κίνδυνος, ο οποίος ίσως και να αποτελεί το πιο δύσκολο εμπόδιο για να ξεπεραστεί. Προκειμένου να αποτυπώσεις τεχνικά σωστά την εικόνα που βλέπεις απέναντί σου, χάνεις το κομμάτι της δημιουργικότητας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι, έχοντας στη φαρέτρα σου τα όπλα αυτά της τεχνικής, να αναζητήσεις κάτι διαφορετικό το οποίο να εντυπωσιάσει αυτόν που θα δει τη φωτογραφία. Να αποτυπώσεις ένα συναίσθημα, μία στιγμή, μία έκφραση.

 

 

7. Δεν είσαι αρκετά αφοσιωμένος σε αυτό

Ανεξάρτητα από το είδος της φωτογραφίας που προτιμάς να τραβάς, ελάχιστες είναι οι φορές που θα καταφέρεις να βγάλεις μια σπουδαία φωτογραφία από την άνεση του γραφείου σου, καθισμένος αναπαυτικά στην καρέκλα σου. Τις περισσότερες φορές, για να παραχθεί μία εντυπωσιακή φωτογραφία χρειάζεται κόπος, πλάνο και... αφοσίωση! Γι' αυτό σταμάτα να ψάχνεις δικαιολογίες για κάτι το οποίο απαιτεί το κάτι παραπάνω, και προσπάθησε περισσότερο αν θες να βελτιωθείς.

 

8. Φοβάσαι να αποτύχεις

Πιστεύω πως κανείς δε θέλει να αποτυγχάνει, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια σημαντική δουλειά. Ωστόσο, με κάθε αποτυχία έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου. Γι' αυτό και η εξάσκηση είναι τόσο σημαντική, επειδή έχεις το δικαίωμα να αποτύχεις χωρίς σοβαρές συνέπειες! Στην τελική, αν φοβάσαι τόσο πολύ, ζήτα τη βοήθεια ενός φίλου σου. Είτε θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις, είτε θα αποτύχετε παρέα και θα γελάτε!

 

Τέλος, είμαι σίγουρος πως πολλοί από εσάς που μπορεί να συμφωνήσουν με τα παραπάνω, θα πουν κάτι σε φάση "ναι, σωστά, θα αρχίσω να κάνω μερικά από αυτά για να βελτιωθώ", με τον ίδιο τρόπο που όταν ακούμε από κάποιον μια συμβουλή σκεφτόμαστε "ναι, δίκιο έχεις"... αλλά δεν κάνουμε τίποτα μετά! Μένουμε κολλημένοι σε αυτό το καθεστώς που επικρατεί στη ζωή μας και στη δουλειά μας και ο χρόνος περνάει, χωρίς να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε!

Μην αφήσεις να συμβεί κάτι τέτοιο και σε εσένα!