Η Canon και επίσημα πλέον μπαίνει στην αγορά των αισθητήρων, κατασκευάζοντας και διαθέτοντας τρεις CMOS αισθητήρες για αγορά (και) από άλλους κατασκευαστές. Την παράσταση κλέβει, φυσικά, το "τέρας" των 120MP, ενώ η τριάδα συμπληρώνεται με τον 5MP Global Shutter και τον 19μM Full HD.

Οι αισθητήρες είναι διαθέσιμοι από τον εξουσιοδοτημένο διανομέα της Canon, την Phase 1 Technology Corp.

 

 

Το "τέρας" των 120MP

Η Canon για πρώτη φορά ανακοίνωσε τον αισθητήρα των 120MP το 2015. Έπειτα από τότε έχει δείξει σε διάφορες εκθέσεις τις δυνατότητές του, καθώς και σε σχετικό βίντεο που έχει κυκλοφορήσει, το οποίο σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

 

Οι δυνατότητες που φαίνεται να έχει στο βίντεο είναι εκπληκτικές ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η σύγκριση γίνεται με την Canon 1D Mark IV.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι ένας Full Frame αισθητήρας, αλλά ένας APS-H (29.22 x 20.20mm), ο οποίος είναι κάτι ανάμεσα σε Full Frame (36 x 24mm) και APS-C crop (22.5 x 15mm)

 

 

Global Shutter

Ο αισθητήρας των 5MP αποκαλύφθηκε από την Canon για πρώτη φορά το 2016. Πρόκειται για έναν αισθητήρα που δεν παρουσιάζει το λεγόμενο "Rolling Shutter" εφέ, το οποίο χαρακτηρίζει τους περισσότερους αισθητήρες του εμπορίου.

 

 

 

 

Φωτογραφία με rolling shutter effect

 

Full HD Ultra Sensitive

Σε αντίθεση με τους άλλους δύο, ο αισθητήρας αυτός αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, τον Απρίλη του 2018. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών, αλλά και βίντεο σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού.

 

 

 

 

Επιπλέον μπορεί να καταγράψει μέχρι 100fps για εκπληκτικό slow motion, με κινούμενα θέματα στο σκοτάδι, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Η Canon είχε ανακοινώσει το 2016 ότι σκόπευε να επεκταθεί ξεκινώντας να κατασκευάζει και να πουλάει δικούς της αισθητήρες σε τρίτες εταιρείες για πρώτη φορά. Μία τέτοια κίνηση, την φέρνει αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με την Sony, η οποία κυριαρχεί στη βιομηχανία των αισθητήρων, καταλαμβάνοντας περίπου το 50% της αγοράς!

 

Πηγή: petapixel