Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Nikon είχε παρουσιάσει τον νέο 70-200mm f/2.8 FL, ως άξιο αντικαταστάτη του παλαιότερουκαι πολύ πετυχημένου 70-200mm 2.8 VR II. Ο νέος φακός έφερε νέες τεχνολογίες, καλύτερη ποιότητα και οξύτητα, σύμφωνα με τα περισσότερα reviews, καθώς όμως και μία μεγάλη αλλαγή. 

Τα δαχτυλίδια της εστίασης και του ζουμ αντιστράφηκαν όσον αφορά την "παρουσία" τους στον φακό, με το δαχτυλίδι του ζουμ να είναι πλέον από την "μέσα" πλευρά του φακού και όχι από την έξω, όπως είχαμε συνηθίσει από τα παλαιότερα μοντέλα. H αλλαγή αυτή, σύμφωνα με τη Nikon, προέκυψε από τα σχόλια πολλών φωτογράφων οι οποίοι ήθελαν το δαχτυλίδι του ζουμ από τη μέσα πλευρά του φακού.

 

 

Η αλλαγή αυτή δεν άρεσε σε αρκετούς. Ανάμεσά τους και ο Jared Polin ο οποίος εξηγεί στο παρακάτω βίντεο τον λόγο για τον οποίο η αλλαγή των δαχτυλίων δεν τον βολεύει, σε σύγκριση πάντα με τον προηγούμενο 70-200mm f/2.8 VR II.

Βασικό του επιχείρημα αποτελεί το ότι όταν το χέρι του βρίσκεται στο δαχτυλίδι του ζουμ δημιουργείται αστάθεια, λόγω της απόστασης που υπάρχει μεταξύ του σώματός του και των αγκώνων του. Κάτι το οποίο δεν γινόταν με το προηγούμενο μοντέλο, αφού το δαχτυλίδι του ζουμ ήταν ουσιαστικά πιο κοντά στο σώμα του.

Σύμφωνα πάντα με τον Jared, το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο όταν προσπαθείς να φωτογραφίσεις κάθετα. "Πρέπει να "παλεύω" με την μηχανή ώστε να μπορώ να βρω το σημείο στο οποίο δεν κουνιέμαι".

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι συχνά "κάνει επαφή" κατά λάθος με το δαχτυλίδι της εστίασης όταν ζουμάρει, με αποτέλεσμα να χάνει χρόνο αφού θα πρέπει να ξαναεστιάσει στο θέμα του.

 

 

"Την ίδια αλλαγή έκανε και η Tamron στον νέο 70-200mm f/2.8 G2, ελπίζω η Sigma να μην το ακολουθήσει. Οποιος έφερε αυτή την ιδέα πρέπει να απολυθεί", αναφέρει χιουμοριστικά ο Jared, και προσθέτει ότι "πρέπει να βγει νέα έκδοση του φακού με τα δαχτυλίδια στη σωστή θέση."

Αναφέρει ωστόσο ότι ο φακός είναι εξαιρετικός, βγάζει απίστευτα αποτελέσματα και η αλλαγή των δαχτυλίων δεν είναι λόγος για να μην τον αγοράσεις.