Η Canon παρουσίασε επίσημα τις EOS R5 και EOS R6. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση REIMAGINE στην οποία εκτός από τα δύο νέα αυτά μοντέλα παρουσίασε και 5 φακούς για το σύστημα R και 2 εξτέντερ.

Πάμε να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα παρακάτω!

 

Canon EOS R5

Πρόκειται για την νέα ναυαρχίδα της εταιρείας αδιαμφισβήτητα στην κατηγορία των mirrorless, αλλά και στις DSLR. Πιο συγκεκριμένα είναι μία Full Frame mirrorless που φέρει αισθητήρα 45MP CMOS και τον επεξεργαστή Digic X. Αξίζει να σημειωθεί πως τον ίδιο επεξεργαστεί έχει και η EOS 1DX Mark III

 

      

 

Οι ταχύτητες που φτάνει κατά τη λήψη φωτογραφιών είναι 20fps με ηλεκτρονικό κλείστρο ενώ 12fps με μηχανικό, ενώ οι τιμές του ISO κυμαίνονται από 100 μέχρι 51.200.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το βίντεο καθώς μπορεί να καταγράψει 8Κ RAW βίντεο στα 30fps,10-bit 4:2:2 ή  στα 120fps. Επίσης άλλο ένα χαρακτηριστικό που βάζει για τα καλά την Canon στο παιχνίδι των mirrorless, είναι ο σταθεροποιητής 5 αξόνων (IBIS) που βρίσκεται στο σώμα της μηχανής, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με τη σταθεροποίηση των φακών ώστε να προσφέρει μέχρι και σταθεροποίηση 8 stops.

 

 

Ακόμη μία τεχνολογία είναι το Dual Pixel CMOS AF II με την οποία καλύπτει κατά 100% όλη τη focus area με 1.053 σημεία αυτόματης εστίασης. Μέσα στις λειτουργίες αυτόματης εστίασης υπάρχει και το eye detection το οποίο πλέον είναι διαθέσιμο και για μάτια σκυλιών, γατιών και πουλιών.

Όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι, έχει ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο 5.76M-dot OLED EVF με ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Η οθόνη αφής είναι μια 3.2'' με 2.1M-dot fully-articulating LCD. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς R η EOS R5 διαθέτει διπλή υποδοχή για κάρτες μνήμης μία CFExpress και μία UHS-II SD.             

Τέλος όσον αφορά την τιμή, θα κοστίζει 3.899$ το σώμα ενώ σε kit με τον φακό RF 24-105mm f/4L IS USM θα φτάνει τα 4.999$ και οι πρώτες αποστολές θα ξεκινήσουν τέλη του μήνα.


Φωτογραφίες

 

 

Canon EOS R6

Η εταιρεία εκτός από τη ναυαρχίδα παρουσίασε και μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα mirrorless μηχανή, με χαμηλότερες επιδόσεις έναντι της πρώτης, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά υψηλές σε σύγκριση με την EOS R.

Πρόκειται για τη full frame mirrorless EOS R6 που φέρει ίδιο αισθητήρα και επεξεργαστή με την EOS 1D X Mark III, δηλαδή 20.1MP CMOS και Digic X

 

 

Μια ειδοποιός διαφορά είναι πως δεν μπορεί να καταγράψει 8K βίντεο, ωστόσο τα καταφέρνει εντυπωσιακά μέχρι τα και μέχρι και 60fps, 10-bit 4:2:2 ή 1080FHD στα 120fps.

Ωστόσο παραμένουν κοινά αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την EOS R5. Για παράδειγμα οι ταχύτητες κατά τη λήψη φωτογραφιών είναι 20fps με ηλεκτρονικό κλείστρο ενώ 12fps με μηχανικό, η τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF II και ο σταθεροποιητής 5 αξόνων (IBIS). Στις τιμές του ISO υπάρχει μία διαφορά καθώς κυμαίνονται από 100 μέχρι 102.400.

 

 

"Μικρές" διαφορές υπάρχουν και στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Στην EOS R6 οι τιμές αγγίζουν τα 3.69M-dots και 3'' 1.62M-dots για την οθόνη αφής. Διαθέτει υποδοχή για δύο κάρτες μνήμης UHS-II SD.

Οι τιμές που θα είναι διαθέσιμη η EOS R6 είναι 2.499$ το σώμα, 2.899$ σε kit με τον RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM και 3.600$ σε kit με  RF 24-105mm f/4L IS USM και θα είναι στα χέρια των πρώτων καταναλωτών τέλη Αυγούστου.


Φωτογραφίες



Φαίνεται πως η Canon επενδύει ολοένα και περισσότερο στα mirrorless συστήματα και στο σύστημα R, φέρνοντας όχι μόνο νέες μηχανές, αλλά και πολλούς νέους φακούς!

Πώς σας φαίνονται οι νέες R5 και R6; Πείτε μας τη γνώμη σας κάτω στα σχόλια!