Η DJI μπαίνει στον χώρο των racing drones ανακοινώνοντας το FPV, έναν νέο τύπο drone για την εταιρεία, φτιαγμένο αποκλειστικά για first-person χρήση (first-person view/video) και πτήσεις σε υψηλές ταχύτητες. 

"Το DJI FPV σάς επιτρέπει να βλέπετε τον κόσμο με έναν νέο τρόπο χρησιμοποιώντας την τελευταίας τεχνολογίας HD μετάδοση σήματος. Οι χρήστες μπορούν να δουν μια κρυστάλλινη, μεγάλης εμβέλειας, χαμηλή καθυστέρηση στη μετάδοσης σήματος και εικόνας από το DJI FPV φορώντας τα "γυαλιά" DJI FPV Goggles V2, ενώ οι υπερσύγχρονοι αγωνιστικοί κινητήρες προσφέρουν υψηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια πτήσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά η DJI.

 

 

Τα χαρακτηριστικά του DJI FPV

Το νέο drone διαθέτει κάμερα με αισθητήρα CMOS 1/2.3″, με 12 megapixels, έναν σταθερό φακό 14mm (150 μοίρες) με διάφραγμα f/2.8 και το iso ρυθμίζεται έως 12.800. Μπορεί να καταγράψει βίντεο ανάλυσης έως 4Κ στα 60 fps, υπάρχει η δυνατότητα για καταγραφή βίντεο στα 120fps, με ανάλυση έως Full HD, ενώ τα αρχεία των φωτογραφιών περιορίζονται στη μορφή JPEG.

 

 

 

 

 

Τη σταθεροποίηση αναλαμβάνει ένα gimbal ενός άξονα, αλλά παράλληλα υπάρχει και το σύστημα σταθεροποίησης rockSteady για όσο γίνεται πιο ήπιες σκηνές στις υψηλές ταχύτητες που μπορεί να πιάσει ένα racing drone. 

Το drone ζυγίζει 795 γραμμάρια, η μέγιστη ταχύτητα του είναι 140 χιλιόμετρα την ώρα στο Manual Mode και μπορεί να καλύψει το λεγόμενο 0-100 σε μόλις 2 δευτερόλεπτα. Η αυτονομία πτήσης αγγίζει τα 20 λεπτά και η μέγιστη απόσταση πτήσης φτάνει τα 17 χιλιόμετρα.

 

 

To FPV προσφέρει διαφορετικές λειτουργίες πτήσης, όπως Standard low-latency HD mode, Smooth mode, Audience mode, Normal (N) Mode, Manual (M) Mode και Sport (S) Mode.

Οι λειτουργίες πτήσης επιλέγονται βάσει των αναγκών του χρήστη και μπορούν για παράδειγμα να προσαρμόσουν την ταχύτητα, να αλλάξουν την ανάλυση της εικόνας και των fps των γυαλιών και να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τους αισθητήρες για αποφυγής αντικειμένων και συγκρούσεων, για τους άπειρους ή τους έμπειρους χρήστες αντίστοιχα. 

 

 

Λόγω της "αγωνιστικής φύσης" του FPV και γνωρίζοντας ότι τα racing drones είναι επιρρεπή στις πτώσεις, η DJI το εφοδίασε με ειδικά συστήματα ασφαλείας, όπως φρένο έκτακτης ανάγκης, δυνατότητα για άμεση αιώρηση, ανίχνευση εμποδίων, και το σύστημα Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) το οποίο λαμβάνει σήματα από άλλα αεροσκάφη που υπάρχουν στην περιοχή και ειδοποιεί τον χρήστη για την παρουσία τους.

Τα συστήματα είναι διαθέσιμα σε κάθε λειτουργία πτήσης και κάνουν το FPV όχι μόνο ευκολότερο στη χρήση, αλλά και πιο προσιτό στους άπειρους χρήστες.

 

Τα χαρακτηριστικά των DJI FPV Goggles V2, Remote Controller και DJI Motion Controller.

Τα νέα γυαλιά DJI FPV Goggles V2, που συνδυάζονται με το DJI FPV, ζυγίζουν 420 γραμμάρια, διαθέτουν οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 144Hz και μπορούν να δεχτούν κάρτες μνήμης τύπου microSD έως 256 GB, για την καταγραφή των βίντεο. Η σύνδεσή τους με το drone έχει εμβέλεια 10 χιλιομέτρων και η αυτονομία της μπαταρίας τους αγγίζει τα 110 λεπτά χρήσης.

 

 

 

 

Το "κλασσικό" Remote Controller, που γνωρίζουμε από τα συμβατικά drones, έχει εμβέλεια μέχρι 10 χιλιόμετρα και αυτονομία μπαταρίας έως 9 ώρες χρήσης, ενώ η έξτρα προσθήκη στον χειρισμό του νέου FPV αφορά το DJI Motion Controller, το οποίο έχει τη μορφή μοχλού αεροπλάνου και έχει αυτονομία περίπου 300 λεπτά χρήσης. 

 

 

 

 

Το νέο DJI FPV είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά με το πακέτο DJI FPV Combo, που περιλαμβάνει το drone, τα γυαλιά, το controller και μία μπαταρία, κοστίζει 1.400 ευρώ, το πακέτο Fly more, που περιλαμβάνει 2 ακόμα μπαταρίες, κοστίζει 280 ευρώ επιπλέον και το DJI Motion Controller που κοστίζει 150 ευρώ.

 

Ακολουθούν τα βίντεο παρουσίασης του DJI FPV από το επίσημο κανάλι της DJI στο YouTube.