11 Σεπτεμβρίου 2001. Η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε για την Αμερική. Η μέρα που έμελλε να αλλάξει τη ροή της σύγχρονης ιστορίας.

Δύο αεροπλάνα συντρίβονται πάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, γράφοντας τον τραγικό απολογισμό των 2.973 θανάτων και 24 αγνοουμένων.

 

 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση έως τώρα η οποία συνετάραξε ολόκληρη την υφήλιο. Τα αμερικανικά, και όχι μόνο, δίκτυα ήταν κυριολεκτικά μέσα στα γεγονότα, με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να προσπαθούν από τη μία να μεταδώσουν τη φρίκη του χτυπήματος και από την άλλη να παραμείνουν ζωντανοί.

Ο φωτογράφος Richard Drew, στρέφει το βλέμμα και τον φακό του προς τα κτήρια των Διδύμων Πύργων, που λίγα λεπτά αργότερα καταρρέουν. Τουλάχιστον 200 άτομα έπεσαν στο κενό.

 

 

Ο Richard φωτογράφισε κατά ριπάς έναν άτυχο άντρα την ώρα της πτώσης του.

Η φωτογραφία αυτή, ονομαζόμενη ως "The Falling Man" έγινε σύμβολο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Εκτυπώθηκε ως πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Times, αποτέλεσε κεντρική φωτογραφία σε άρθρα χιλιάδων περιοδικών και εφημερίδων, βραβεύτηκε με βραβείο World Press Photo και έχει συμπεριληφθεί στις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο από το περιοδικό ΤΙΜΕ.

 

 

Όπως αναφέρει ο Richard σε συνέντευξή του στους Times "Είναι μια "ήσυχη" φωτογραφία. Δεν είναι όπως οι άλλες βίαιες εικόνες που τραβάμε σε άλλες καταστροφές. Δεν υπάρχει ένταση, αίματα, πανικός."

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως. Πολλοί αναγνώστες απαίτησαν τη λογοκρισία της φωτογραφίας, λόγω της ωμότητας που την διακρίνει. 

"Ο κόσμος αντέδρασε γιατί κατάλαβε πως θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον άντρα αυτόν και να κάνει την ίδια επιλογή..." συμπληρώνει ο Richards, ο οποίος δεν ήξερε ότι έχει αποτυπώσει τον άνδρα με αυτή τη στάση του σώματός του, μέχρι να δει τις φωτογραφίες στον υπολογιστή του γραφείου του.

 

 

Η λήψη του Richard θεωρείται σύμβολο ελευθερίας. "Ο άνθρωπος που πέφτει έγινε αντίβαρο στη μανία των τρομοκρατών που λύτρωσε τα πληγωμένα βλέμματα και αναπλήρωσε τον τρόμο εκατομμυρίων Αμερικανών", όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Repubblica.

Kανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα του "άντρα που πέφτει". Οι συγγενείς ωστόσο του Τζόναθαν Μπράιλι υποστηρίζουν πως είναι σχεδόν σίγουροι ότι πρόκειται για αυτόν.

Έναν μήνα μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία..

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του Richard Drew στους TIMES.