Όταν έχουμε να κάνουμε με αργές ταχύτητες κλείστρου, είναι απαραίτητο ένα σταθερό και γερό τρίποδο ώστε να εκμηδενίσουμε ανεπιθύμητα κουνήματα και να παράγουμε καθαρές φωτογραφίες. Μπορεί το στήσιμο ενός τρίποδου να φαίνεται απλή υπόθεση με μια πρώτη ματιά και να θεωρούμε ότι είναι κάτι που δε χρειάζεται να σου δείξει κάποιος πώς να το κάνεις, μπορείς και μόνος σου. Μπορεί να κατέχουμε το πιο καλό και ακριβό τρίποδο στην αγορά, να ξέρουμε πώς να βγάλουμε καθαρές φωτογραφίες, αλλά το αποτέλεσμα να εξακολουθεί να μη μας αρέσει λόγω καδραρίσματος. Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω λοιπόν.
Επένδυση σε ένα καλό τρίποδο
Πριν ασχοληθούμε με το πώς να χρησιμοποιούμε σωστά και αποτελεσματικά ένα τρίποδο, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία τού να επενδύσει κάποιος σε ένα καλό τρίποδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς την πρώτη φορά δε γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι, οπότε καταλήγουμε να αγοράζουμε ένα φτηνό και απλό μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ανάγκη για κάτι καλύτερο! Δε χρειάζεται να πειραματιζόμαστε σε αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επενδύσουμε εξ'αρχής σε ένα γερό τρίποδο.
Πότε χρειάζεται ένα τρίποδο
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Πολλοί αποφεύγουμε να το κουβαλάμε μαζί συνέχεια και προτιμάμε να βασιζόμαστε στο "σταθερό" χέρι μας ή στις δυνατότητες της μηχανής μας με τα καλά υψηλά ISO που μας επιτρέπουν να παίζουμε με υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο, ένα τρίποδο παραμένει πάντα η καλύτερη λύση σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού, ειδικά όταν χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα! Μερικοί από τους λόγους που χρειάζεται το τρίποδο είναι οι εξής:
- Για να αυξήσουμε την οξύτητα και το βάθος πεδίου τής εικόνας μας, χρησιμοποιώντας αργές ταχύτητες.
- Για να παράγουμε φωτογραφίες υψηλότερης ποιότητας, εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά ISO.
- Για να τραβήξουμε HDR φωτογραφίες ή πανοραμικές λήψεις, όπου απαιτείται συγκεκριμένο και σταθερό κάδρο κάθε φορά.
- Για να φωτογραφίσουμε νυχτερινά στοιχεία όπως το φεγγάρι, τα αστέρια ή για να κάνουμε το λεγόμενο Star Trail (βλ. φωτογραφία πιο κάτω)
- Για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική τού Light Painting.
- Σε περίπτωση που θέλουμε να βγάλουμε τον εαυτό μας και δεν έχουμε κάποιον άλλον να μας βοηθήσει.
- Σε περιπτώσεις βίντεο, όπου θέλουμε να έχουμε ακίνητη εικόνα και σταθερό καδράρισμα.
credits: Konstantinos Vasilakakos
Μην αφήνετε το τρίποδο να σας επιβληθεί
Μία από τις παγίδες που κρύβει ένα τρίπδο, είναι η αίσθηση επιβολής στην επιλογή τού κάδρου! Πολλοί από εμάς όταν πάμε να στήσουμε ένα τρίποδο, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα πόδια του όσο πάνε, να στήσουμε την κάμερα πάνω και μετά να αρχίσουμε να ψάχνουμε το κάδρο μας. Μεγάλο λάθος! Πριν στήσουμε λοιπόν ένα τρίποδο την επόμενη φορά, ας ρίξουμε μια ματιά στον χώρο ψάχνοντας τις πιθανές μας γωνίες λήψης με την κάμερα στα χέρια. Όταν καταλήξουμε στην επιλογή τής θέσης, τότε ανοίγουμε το τρίποδο και το στήνουμε σε αυτό το σημείο. Μην αφήνετε το τρίποδο να σας μειώσει τις επιλογές και τις δυνατότητες που έχετε!
Στήνοντας το τρίποδο
Τώρα που έχουμε επιλέξει το σημείο που θα στήσουμε την κάμερα, ας δούμε κάποια tips:
- Μόλις επιλέξουμε το σημείο, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιφάνεια ή το έδαφος στο οποίο θα πατάει το τρίποδο. Βεβαιωθείτε ότι το ενσωματωμένο αλφάδι στο τρίποδο δείχνει ότι είναι ισορροπημένο ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι τα πόδια δεν πατάνε πάνω σε κάτι το οποίο ενδέχεται να σπάσει ή να κουνηθεί.
- Για καλύτερη ισορροπία, επεκτείνετε τα πόδια τού τρίποδου όσο γίνεται και αποφύγετε να σηκώσετε το μεσαίο στέλεχος.
- Τοποθετήστε το ένα από τα τρία πόδια με κατεύθυνση προς τη σκηνή που τραβάτε, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να στέκεστε ανάμεσα στα άλλα δύο.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε σφίξει καλά την κάμερα πάνω στο κεφάλι τού τρίποδου.
- Αφαιρέστε το strap από τη μηχανή. Ναι, τα straps είναι χρήσιμα όταν κρατάμε τη μηχανή στο χέρι, όταν όμως την τοποθετούμε σε ένα τρίποδο, μπορούν να αποτελέσουν αιτία κουνήματος λόγω αέρα.
- Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δυνατό τιμή ISO και βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τη λειτουργία για αυτόματο ISO.
- Σε περίπτωση που διαθέτετε ασύρματο χειριστήριο για την απελευθέρωση του κλείστρου, χρησιμοποιήστε το! Αν όχι, ρυθμίστε τη μηχανή να τραβάει με χρονοκαθυστέρηση. Ο λόγος είναι απλός: όταν πιέζουμε με το δάχτυλο μας το κουμπί, είναι πιθανό να έχουμε ανεπιθύμητα κουνήματα.
- Παρόμοια περίπτωση με την προηγούμενη, είναι και η κίνηση που κάνει ο καθρέπτης μέσα στην κάμερα όταν ανοίγει το κλείστρο. Γι'αυτό το λόγο, αν διαθέτετε SLR κάμερα, έχετε τη δυνατότητα του Mirror Up, δηλαδή με απλά λόγια όταν πάτατε το κουμπί να ανεβαίνει πρώτα ο καθρέπτης και μετά να απελευθερώνεται το κλείστρο.
- Σε περίπτωση που δε διαθέτετε ασύρματο χειριστήριο και θέλετε κάτι ακόμα πιο ασφάλες από το Mirror Up, υπάρχει το Exposure Delay. Αυτό που κάνει το exposure delay είναι παρόμοιο με το mirror up, δηλαδή με το που πατήσετε το κουμπί, σηκώνει πρώτα τον καθρέπτη και περιμένει αυτή τη φορά κάποια δευτερόλεπτα πριν απελευθερώσει το κλείστρο. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται η πιθανότητα κουνήματος λόγω καθρέπτη. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε και με χρονοκαθυστέρηση.
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!