Αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη λαμβάνει χώρα η έκθεση φωτογραφίας του Φωκίωνα Ζησιάδη με τίτλο η «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση». Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια έκθεση που προβάλει φωτογραφίες από τέσσερα ταξίδια στην Γροιλανδία και απεικονίζεται το μεγαλείο των παγόβουνων στην Αρκτική.

Οι συνθήκες των ταξιδιών ήταν αρκετά δύσκολες σε σκληρές συνθήκες που έφταναν και κάποιες φορές τους -30 βαθμούς κελσίου και ταξίδεψε σε διαφορετικού μήνες και χρονιές για να αποτυπώσει όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες μπορούσε. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την αποτύπωση των εικόνων είναι Phase One για τοπία, της Canon για wild life και Olympus για τις υποβρύχιες λήψεις.

 

 

Ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, δηλώνει με την σειρά του: «το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση- πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους σε ότι αφορά το κλίμα.

Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής. Αυτό ακριβώς αποθανατίζει στο φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στην μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνηση τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητα τους».

Τέλος η έκθεση ήδη έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι 17 Νοεμβρίου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε είτε την ιστοσελίδα του μουσείου είτε την ιστοσελίδα του φωτογράφου.