Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις και γι αυτό προσελκύει χιλιάδες φωτογράφους απ΄ όλο τον κόσμο. Στην φετινή διοργάνωση μία από τις φωτογραφίες που τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι η λήψη γνωστή και ως ‘’Γροθιά στο ρατσισμό’’.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν Βραζιλίανο freelancer φωτογράφο τον Ροντρίγκο Βιλάλμπα, στο παιχνίδι ανάμεσα στην Σενεγάλη και την Πολωνία, με τελικό αποτέλεσμα 1-2, στο ‘’Otkrytiye Arena’’ στη Μόσχα. Είναι η στιγμή που ο Πολωνός Τιάγκο Τσιόνεκ βοηθάει τον παίκτη της Σενεγάλης Σαντιό Μανέ να σηκωθεί από το έδαφος.
Ενώ εκ πρώτης όψεως πρόκειται για μια συνηθισμένη κίνηση κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα η συγκεκριμένη φωτογραφία κατάφερε και έγινε σύμβολο καθώς υπάρχει μια μεγάλη διαφορά χρώματος ανάμεσα στα δύο χέρια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φωτογράφος απέσπασε και τα συγχαρητήρια από την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γνωστή και ως FIFA.
Η αθλητική ιστοσελίδα sport24.gr επικοινώνησε με τον Ροντρίγκο Βιλάλμπα ο οποίος βρισκόταν στην Ρωσία και δήλωσε τα εξής:
Ήταν μία σχεδιασμένη λήψη;
"Αυτή τη φωτογραφία την είχα προγραμματίσει στο μυαλό μου, από τη στιγμή που είδα τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πόζαραν στον αγωνιστικό χώρο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πρόσεξα τη διαφορά στο χρώμα του δέρματος.
Σκέφτηκα πόσο δύο διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά μονομαχούν στο ίδιο ματς. Δεν εννοώ μόνο το διαφορετικό χρώμα δέρματος. Εννοώ, δύο άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με διαφορετικά ήθη και έθιμα που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.
Προσπάθησα πολλές φορές να βγάλω τη φωτογραφία, αλλά δεν μπόρεσα. Έχω στη μηχανή μου πολλές παρόμοιες φωτογραφίες που δεν βγήκαν καλά, ή τουλάχιστον όπως θα ήθελα εγώ. Περίμενα το κατάλληλο σημείο".
Το περίμενε κανείς ότι θα γίνει τόσο viral;
"Δεν περίμενα να γίνουν viral. Αλλά, το σκεπτικό μου ήταν δείξω τη δύναμη του Μουντιάλ. Τη δημοσίευσα αρχικά στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram. Είδα τη φωτογραφία μου σε άλλα πρακτορεία. Τη FIFA να την αναδημοσιεύει. Όλοι έπεσαν πάνω μου. Ήταν μια τέλεια φωτογραφία από άποψη τεχνικής ανάλυσης. Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφθανε σε αυτό το σημείο.
Η κορυφαία στιγμή ήταν όταν την αναδημοσίευσε η FIFA κι όλοι οι συνάδελφοι μου στην αίθουσα Τύπου με χειροκρότησαν. Μου έστειλε συγχαρητήρια η FIFA. Αλλά, τα καλύτερα συγχαρητήρια ήταν από ανθρώπους που δεν γνώριζα. Από απλούς ανθρώπους".
Τέλος απάντησε στο γεγονός αν μία φωτογραφία είναι πιο δυνατή από ένα βίντεο.
"Πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση ότι η φωτογραφία είναι πιο "δυνατή" από ένα video. Ορισμένες φορές, η φωτογραφία είναι πιο δυνατή από ένα video. Γιατί η φωτογραφία σου επιτρέπει να εξιδανικεύεις κάποια πράγματα. Και το θέμα καταπολέμησης του ρατσισμού είναι πολύ σημαντικό".
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!