Τι καιρό τελικά χρειαζόμαστε για την ιδανική φωτογραφία τοπίου; Ένα πολυσυζητημένο θέμα με αρκετό ενδιαφέρον για εμάς τους λάτρεις της φωτογραφίας τοπίου.

Άραγε, μπορεί να βγει καλή φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας; Ακόμα και αν είσαι νέος στον χώρο της φωτογραφίας, θα έχεις σίγουρα ακούσει από πολλούς να λένε πως ο ήλιος και ο καθαρός ουρανός είναι εχθροί της φωτογραφίας τοπίων.

 

Φωτογραφία Michael Shainblum Photography

 

Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση;

Σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθείς κι εσύ άτυχος, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, με έναν αδιάφορο καθαρό ουρανό. Σε αυτή τη περίπτωση, μην απογοητευτείς! Υπάρχουν ακόμα ενδιαφέροντα θέματα που μπορούν να φωτογραφηθούν ακόμα και σε μια ηλιόλουστη μέρα!

Ας δούμε 5 συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε τον καιρό αλλά και το φως:

 

1. Φωτογράφισε Abstract θέματα

Μια κατηγορία φωτογραφιών που δεν απαιτεί συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Βρες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της φύσης και πειραματήσου. Πολλές φορές, το έντονο contrast που δημιουργεί ο σκληρός φωτισμός του ηλίου μπορεί να βοηθήσει.

 

Φωτογραφία Ryan Dyar Photography

 

2. Blue Hour

Περίμενε την μπλε ώρα (Blue Hour). Είναι η ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας που ο ήλιος έχει δύσει και το περιβάλλον αποκτά μια μπλε απόχρωση. Πολλοί φωτογράφοι επίσης, εκμεταλλεύονται αυτό το φως και δημιουργούν εντυπωσιακές συνθέσεις με αστέρια στον ουρανό. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο απαλός φωτισμός χωρίς σκιές.

 

 Φωτογραφία του Thrasivoulos Panou

 

3. Κόντρα στον Ήλιο

Δοκίμασε να φωτογραφίσεις κόντρα στον ήλιο. Πολλές φορές, φωτογραφίζοντας κόντρα στον ήλιο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα Flares που δημιουργούνται από τη δυνατή πηγή φωτός και να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

Φωτογραφία του Alexandros Botas

 

4. Προγραμματίσου καλύτερα!

Ο καιρός είναι απρόσμενος και φυσικά ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για αυτόν. Ωστόσο, πολλές φορές, προγραμματίζοντας καλύτερα τη φωτογραφική μας εκδρομή, ίσως να έχουμε τον καιρό που θέλουμε.

 

Φωτογραφία του George Kossieris

 

5. Φωτογράφιζε σύμφωνα με τις εποχές!

Η κάθε εποχή είναι διαφορετική και ξεχωριστή, με τις δικές της ομορφιές. Έτσι, είτε μας αρέσει είτε όχι, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβιβαστούμε και να φωτογραφίζουμε σύμφωνα με την εποχή. Δες την κάθε εποχή ως ένα φωτογραφικό θέμα πάνω στο οποίο μπορείς να πειραματιστείς ελεύθερα!

 

Φωτογραφία του George Kossieris

 

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές. Εσείς με τι καιρό προτιμάτε να φωτογραφίζετε;