Οι φωτογράφοι αθλητικών γεγονότων είναι ίσως από τους πιο τυχερούς του επαγγέλματος, καθώς όχι μόνο μπορούν να "παρακολουθούν" από κοντά κορυφαίες αθλητικές στιγμές, αλλά και επειδή οι λήψεις τους είναι αρκετά εντυπωσιακές.

Με αφορμή το τρίτο και το τέταρτο επεισόδιο του αθλητικού ντοκιμαντέρ του Netflix "The Last Dance", στα οποία πρωταγωνιστεί ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Dennis Rodman, ο φωτογράφος του NBA Sam Forencich γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 1997 και αναφέρεται με λεπτομέρειες σε μία ίσως από τις διασημότερες φωτογραφίες όλων των εποχών.

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Dennis Rodman να εκτινάσσεται και εν τέλει να ίπταται οριζοντίως για να προλάβει την μπάλα στον αγώνα μεταξύ των Bulls και των Warriors. "Αισθάνθηκα τυχερός, αφού όλοι οι συνάδελφοί μου ήταν πρακτικά στο ίδιο σημείο και είχαν τον ίδιο εξοπλισμό με μένα. Συνεπώς, είχαμε όλοι τις ίδιες πιθανότητες να βγάζουμε καλές φωτογραφίες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Sam.

 

 

Οι φωτογράφοι εκείνης της εποχής δεν είχα την δυνατότητα λήψεων πολλών συνεχόμενων καρέ, αφού φωτογράφιζαν με φιλμ. Έπρεπε να είναι αρκετά "εγκρατείς" και ταυτόχρονα προσεκτικοί με τις λήψεις τους, καθώς δεν μπορούσαν ούτε να "διαλέγουν" τα καρέ τους αλλά ούτε να κάνουν λάθη στις ρυθμίσεις τους και φυσικά για να δουν τις λήψεις τους έπρεπε να περιμένουν μέχρι να εμφανιστεί το φιλμ.

Η φωτογραφία δεν άργησε να κυκλοφορήσει, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και φυσικά να αναγνωριστεί η αξία της. "Αρχικά εμφανίστηκε σε "διπλή" σελίδα (σαλόνι) στο Sports Illustrated και φαινόταν φανταστική, Ήμουν εξαιρετικά ευχαριστημένος,αλλά μου πήρε πάνω από μία εβδομάδα για να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή φωτογραφία" αναφέρει ο Sam.

"Δεν είχα τραβήξει ποτέ ξανά μία τέτοια εμβληματική φωτογραφία. Κυκλοφόρησε σε ευρωπαϊκά περιοδικά, σε εφημερίδες, ήταν πραγματικά παντού. Ακόμη και σε εκπομπή στην τηλεόραση, στην οποία ήταν καλεσμένος ο Dennis Rodman. Η επιρροή που είχε η φωτογραφία ήταν κάπως σουρεαλιστική." συμπλήρωσε ο Sam.

Φυσικά, ο εικονιζόμενος της φωτογραφίας είναι εξίσου σημαντικός με τον φωτογράφο. Ο Dennis Rodman θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του, που δεν δίσταζε να "θυσιάζει" το κορμί του κάνοντας κυριολεκτικά βουτιές στο παρκέ.

Ακολουθεί βίντεο με τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα του Dennis Rodman από το επίσημο κανάλι του NBA στο YouTube.

 

 

Πηγή: Clutchpoints